Ciasto jogurtowe z truskawkami (owocami)


Ciasto jogurtowe jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto jogurtowe możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp. Wybór jest duży. Ciasto jest proste i szybkie. Nie ma tutaj skomplikowanych połączeń, wystarczy składniki umieścić w misce i zmiksować. Im mniej miksowane tym ciasto wyjdzie bardziej puszyste. Ciasto jogurtowe z truskawkami jest delikatne, dosyć lekkie, wilgotne. Truskawki w cieście to cudowny i smaczny akcent, nadaje lekkiej kwaśności i ożywia smak ciasta przez co nie wydaje się mdłe. Truskawki najlepiej układać w rzędach dosyć blisko siebie, im jest ich więcej tym lepsze ciasto.

Ciasto jogurtowe ma jedną niepodważalną zaletę: jest zdrowsze od tych na maślance i ucieranych na margarynie. Pomimo dosyć dużej ilości oleju. Ja użyłam zwykłego słonecznikowego i według mnie najlepiej pasuje.

Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.

Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI (OWOCAMI)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka, duże
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 500 g truskawek lub innych owoców
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
  
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
   
ciasto jogurtowe
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocamiciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

wydrukuj teraz