Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto z kremem truskawkowym „biedronka”

Czerwiec 15, 2015 , 20138 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto „biedronka” to jedno z piękniejszych wypieków jakie do tej pory robiłam. Czerwone kropki w cieście są urzekające i dają ciekawy efekt wizualny. Ciasto podpatrzyłam kiedyś u Dorotus i wiedziałam, że je wykonam prędzej czy później. Zmieniłam krem, w którym dodałam truskawki w połączeniu z kremówką i mascarpone. Ciasto „biedronka” poza tym, że ciekawe wygląda jest bardzo lekkie i delikatne. Biszkopt, krem i galaretka, czyli to co w lato uwielbiamy.

Kropki możesz dać większe lub mniejsze w zależności od tego na ile chcesz kawałków podzielić ciasto. U mnie były to dość duże kawałki. W środek jeszcze tężejącej galaretki możesz dodać również jagody lub borówki, aby dodatkowo wzmocnić efekt biedronki.

Krem jest bardzo delikatny, lekki i nie przesłodzony. Truskawki nadają różowego koloru i wzbogacają smak kremu. Wiórki kokosowe sprawiają, że ciasto ma niesamowity aromat i dodatkowo kokosowy smak. Ciasto polecam wykonywać szczególnie latem, ponieważ mamy wtedy dostęp do świeżych owoców.

„Biedronka” to ciasto, które możesz zaserwować na różnego rodzaju okazje. Pięknie wygląda na stole i goście na pewno będą pod wrażeniem takiego pomysłu. Pomimo wyglądu ciasto jest bardzo proste i masło skomplikowane.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto biedronka

CIASTO Z KREMEM TRUSKAWKOWYM „BIEDRONKA”

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 450 ml wrzącej wody
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca ok. 3 min. Dodajemy stopniowo żółtka. Mąki przesiewamy bezpośrednio do masy białkowej w kilku partiach. Po każdym dodaniu bardzo delikatnie mieszamy najlepiej dużą drewnianą łyżką lub szpatułką, aby jak najmniej opadłą nam piana z białek. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24×24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 30 cm. W ten sposób biszkopt nam nie opadnie. Studzimy i przekrawamy na dwie części. W górnej części wycinamy otwory np. kieliszkiem lub foremką do ciastek. U mnie otwory miały ok. 5 cm.

Galaretkę rozpuszczamy z gorącej wodzie, studzimy i przekładamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Truskawki miksujemy na mus (możemy przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek). Kremówkę i serek przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mus truskawkowy. Na koniec masę łączymy z wystudzoną żelatyną.

Jeden blat biszkoptu układamy w formie, nawilżamy ponczem i wykładamy masę (zostawiamy ok. 3-4 łyżek, aby posmarować wierzch). Nakrywamy blatem z dziurkami, lekko przyciskamy. Smarujemy wierzch kremem i oprószamy wiórkami, omijając wykrojone części. Dziurki napełniamy tężejącą galaretką, wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

ciasto biedronka
ciasto biedronka
 
ciasto biedronka
ciasto biedronka
ciasto biedronka
ciasto biedronka
ciasto biedronka
ciasto biedronka

  • kasik

    ups! cofam pytanie. niedoczytane! Już mam. Nie mogę się doczekać jak się zabiorę za to cudo :)

  • gin

    Wygląda bardzo efektownie :)

Może to Cię zainteresuje