Pleśniak


Pleśniak to klasyk w czystej postaci. Kiedyś w sklepach to ciasto było bardzo popularne i właściwie przez wszystkich lubiane. Pamiętam, że od najmłodszych lat zapamiętałam tą nazwę i wcale mnie nie zniechęcała. Przeciwnie, pleśniak kojarzy mi się z pysznym ciastem i mega prostym. Chociaż parę lat temu, gdy robiłam je pierwszy raz wcale tak nie myślałam. Dzisiaj nic się nie zmieniło pleśniaka uwielbiam i wspomnienia o nim na pewno pozostaną już do końca.

Robiąc pleśniaka pamiętaj, aby dobrze zamrozić ciasto. Musi być ona bardzo twarde wtedy prostsze staje się je ścieranie na tarce. Niektórzy ciasto pieką na raz, czyli wszystko w czasie jednego wypiekania. Ja przetestowałam obie opcje i według mnie ciasto smaczniejsze wychodzi jeśli pieczemy je w dwóch krokach. Pleśniak jest wtedy bardziej kruchy.

Staraj się bardzo dobrze ubić białka i połączyć z cukrem, aby masa być gęsta i ścisłą. Sok z cytryny dodatkowo bardziej ją zetnie, a mąka ustabilizuje, aby nie opadła. Podczas pieczenia już z pianą nie otwieraj piekarnika, ewentualnie tylko przed końcem pieczenia jeśli wierzch zbyt mocno zacznie się rumienić. Mój pierwszy pleśniak pozbawiony był bezy, nie wiem gdzie wtedy się podziała chyba wyparowała przez otwieranie piekarnika.

Pleśniak to moje ukochane kruche ciasto z pysznym ciastem kakaowym, dżemem porzeczkowym , który świetnie wzbogaca smak i bezą. Ciasto jest słodkie, pyszne i spokojnie po upieczeniu może leżeć w lodówce kilka dni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta kruche.

ciasto pleśniak

PLEŚNIAK

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 kostki masła, zimnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA PIANĘ Z BIAŁEK:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego

Do ciasta kruchego najlepiej używać składników, które są z lodówki. Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kawałeczki. Szybko siekamy nożem, dodajemy żółtka oraz cukru i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy przesiane kakao i wyrabiamy do połączenia. Owijamy folią. Białą część dzielimy na dwie części z czego jedna powinna być trochę większa. Owijamy folią i trzy kawałki ciasta wkładamy do zamrażarki.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jasną część zamrożonego ciasta (większą) ścieramy na tarce o dużych oczkach, wyrównujemy i dociskamy dłonią. Smarujemy dżemem, następnie ścieramy na tarce ciemną część zamrożonego ciasta. Wyrównujemy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C na ok. 35-40 min.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy ok. 3 min. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na podpieczone ciasto. Wyrównujemy i ścieramy na wierzch ostatnią część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min. Po upieczeniu zostawiamy na ok. 15 min przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto pleśniak

ciasto pleśniak
ciasto pleśniak
   
ciasto pleśniak
ciasto pleśniak
ciasto pleśniak

wydrukuj teraz