Znajdź swój przepis

Ciasto z owocami

18 czerwca, 2015

Tym razem na blogu ciasto z owocami szybkie i proste, czyli tzw. must have. Robi się je błyskawicznie, właściwie tylko mieszamy składniki i pieczemy. Do ciasta możesz użyć dowolnych owoców np. truskawki, maliny, brzoskwinie, wiśnie itd.

Ciasto wyszło puszyste, wysokie, wilgotne i z owocami, które nie utonęły w cieście. Spokojnie możesz napakować na wierzch ich dużo bo to one dodają wspaniałego smaku. Następnym razem upiekę to ciasto w większej blaszce i dodam więcej owoców.

Pamiętaj, aby ciasto wymieszać z przesianą mąką wtedy będziesz mieć pewność, że nie będzie grudek, a ciasto zyska na puszystości.  Ciasto spokojnie może stać kilka dni i nie traci zbytnio swojego smaku.

Ciasto z owocami polecam szczególnie osobom, które są początkujące i nie mają pewności w pieczeniu ciast. Tutaj nie ma czego zepsuć. Rewelacyjnie sprawdzi się, gdy chcemy szybko zjeść coś słodkiego. Ja to ciasto uwielbiam z filiżanką herbaty lub kawy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z owocami.

ciasto z owocami

CIASTO Z OWOCAMI, SZYBKIE I PROSTE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • dowolne owoce
  • cukier puder do oprószenia

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy np. mikserem tylko do połączenia składników. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie bardziej ciężkie. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 24 cm. Na wierzch układamy owoce. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1-1,5 godz. do suchego patyczka. Ciasto można upiec w formie 24×24 cm wtedy będzie niższe i czas pieczenia będzie krótszy. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

proste szybkie ciasto z owocami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Agnieszka says:

    Czy można urzyc mrożonych malin?

    1. aneta Autor says:

      Tak, bez rozmrażania :)

    2. aneta Autor says:

      Tak :)

  2. Czy można zastąpić mąkę kaszą manną?

    1. Ilovebake says:

      Według mnie kaszka będzie za ciężka.

  3. Nie mam mąki tortowej …można zastąpić ja pszenna ???

    1. Polecam w tym przepisie jednak użyć tortowej jest lżejsza :)

  4. Rewelacja :D Już od dawna szukałam przepisu na szybkie biszkoptowe ciasto z owocami. Pycha ! Smaczne, wilgotne, a na brzegach chrupiące :) Nic dodać nic ująć – Polecam :)

  5. Moje ciasto wyszło smaczne, ale słone! Nie mam pojęcia, dlaczego. Jedyna hipoteza to zbyt dużo proszku do pieczenia, ale dałam tyle, co w przepisie…

  6. Synek zmiksowal, no i wstawiam. Zobaczymy czy się uda. ????

  7. Zrobiłam z gruszką, naprawdę bardzo smaczne, a ciasto pierwsza klasa. :)

  8. W wersji z truskawkami spełniło moją zachciankę ciążową ;) Pyszne, wilgotne i bosko pachnące. Łatwe w wykonaniu. Idealne ze szklanką schłodzonego mleka :)

  9. Dobrze, że Dzień Ojca się zbliża – można robić całą masę dobroci pod pretekstem prezentu dla taty. :) Chyba zdecyduję się na opcję z truskawkami.

  10. Jolanta S. says:

    Uwielbiamy takie ucierańce, a lato to dla nich najlepsza pora:)

    1. Ilovebake says:

      to prawda mamy pelno owocow i trzeba wykorzystywać do ciast :)

  11. Karolina S. says:

    Oto moje! Szybkie, pyszne, zajadali się nim wszyscy :) Dziś robię kolejne – tym razem z jagodami! :D

    1. Ilovebake says:

      swietne ciasto Ci wyszło :) pozdrawiam

  12. Też takie robię – tylko zamiast mleka daję jogurt, kefir lub maślankę :) Pycha!

    1. Ilovebake says:

      taka wersje tez znam :D

  13. Dorota ?. says:

    Idealne, uwielbiam to ciasto. To jedyny wypiek, z którym radziła sobie moja mama :)

  14. Uwielbiam takie szybkie ciasta:)

  15. takie ciasta są najlepsze :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x