Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Bułeczki drożdżowe z owocami

Czerwiec 24, 2015 , 71653 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Bułeczki drożdżowe z owocami wychodzą puszyste, z dużą dawką kruszonki na wierzchu i u mnie truskawkami. Drożdżówki te najlepsze muszą być długo wyrabiane, wtedy ciasto będzie niesamowicie delikatne i pulchne. Do tego przepisu na bułeczki drożdżowe z owocami użyłam akurat truskawek, ale mogą być inne owoce np. śliwki, jagody, maliny lub morele. Do ciasta użyłam trochę oleju przez co zachowują dłużej świeżość i na drugi dzień nie robią się twarde jak „kamień”, możemy się dłużej nimi cieszyć. Uwielbiam je i każdego lata muszę chociaż raz upiec jakieś drożdżówki z owocami.

Z tego przepisu wyjdzie Ci dziewięć dużych bułeczek, ale jeśli chcesz mniejsze po prostu podziel ciasto na mniejsze części.

Bułeczki drożdżowe ze świeżymi owocami są po prostu przepyszne ze szklanką mleka. Nie ma lepszych, ciasto drożdżowe domowe jest niesamowicie delikatne, lekkie i pulchne. Wiem, że nie wolno jeść ich ciepłych, ale jeszcze lekko ciepłe są najlepsze.

Moje bułeczki drożdżowe jedliśmy jeszcze na trzeci dzień i nie były twarde.

Uwaga: surowe ciasto drożdżowe w trakcie wyrastania możesz wsadzić do lodówki np. przed pójściem do pracy. Będzie powoli rosło, a po pracy uformować i upiec. Dokładnie tak samo możesz postąpić wieczorem, a uformować i upiec. Chłodzenie spowalnia proces rośnięcia i ciasto wtedy Nam nie przerośnie. Ciekawy i praktyczny patent.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bułeczki drożdżowe.

bułeczki drożdżowe

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z OWOCAMI (TRUSKAWKAMI)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 9 bułeczek, dużych

  • 500 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 10 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70 g cukru
  • 2 jajka, duże
  • 70 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 50 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 30 g masła lub margaryny

DODATKOWO:

  • 9 truskawek, dużych lub innych owoców
  • 9 łyżeczek cukru
  • 1 jajko do posmarowania

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy suche drożdże (ze świeżymi robimy wcześniej zaczyn), cukry, sól, jajka oraz ciepłe mleko. Mieszamy chwilę ciasto i dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto dodając co jakiś czas niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto powinno być gładkie i jednolite. Wkładamy do miski i zawijamy szczelnie folią spożywczą. Zostawiamy na ok. 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabiamy dłońmi, aż powstaną grudki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części, lekko spłaszczamy. Dodajemy łyżeczkę cukru, wkładamy truskawkę i zlepiamy. Tworzymy okrągłe bułeczki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owijamy folią i zostawiamy na ok. 15 min do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30-35 min do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

bułeczki drożdżowe z owocami
bułeczki drożdżowe
bułeczki drożdżowe
  
bułeczki drożdżowe z truskawkami
 
bułeczki drożdżowe
bułeczki drożdżowe przepis

  • karmel-itka.blogspot.com

    mogłabym się nimi zajadać bez końca!
    muszę coś pomyśleć odnośnie bezglutenowych wypieków na drożdżach. Może masz jakiś pomysł?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      zmieniłabym rodzaj maki na bezglutenowa

  • Ania V. Tosik

    Mam i ja .Cudowne

  • Jolanta Szyndlarewicz

    U nas drożdżówki czy drożdżówka to tylko i wyłącznie z mnóstwem kruszonki … bardzo apetyczne bułki:)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      bo kruszonka w bułeczkach drożdżowych jest najlepsza :)

  • Daria

    Do ilu godzin ciasto może być przetrzymane w lodówce ? Po wyjęciu jeszcze ma rosnąć ? :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Spokojnie mozna trzymać cala noc lub kilka godzin :) po wyjęciu formujemy, zostawiamy na 15 min do napuszenia i pieczemy :)

  • Kinga

    Fantastyczny przepis! Podwoiłam porcje i wyszło mi 35 dużych bułek ???? pozdrawiam :))

  • Cynamonka

    Idealne! Wyszły niesamowicie puszyste! ???? Upiekłam je z jeżynami. Rodzinka zapycha ????. https://uploads.disquscdn.com/images/2e44cf70593e4405ad3c7f9201075f7a2e9ec359fd62ac105f2df500286c872a.jpg

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super :)

Może to Cię zainteresuje