Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto kostka malinowa

Lipiec 6, 2015 , 49795 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto kostka malinowa, czyli maliny zatopione w galaretce, biszkopt, bita śmietana oraz herbatniki. Ciasto jest niesamowicie smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Maliny w galaretce wspaniale kontrastują z pozostałymi słodkimi warstwami.  Kostka malinowa idealna jest w sezonie letnim kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.

Ciasto jest słodkie z lekko, kwaśnym akcentem malinowym. Bardzo lekkie i w niczym nie przypomina ciężkich przekładańców. Wersja ciasta idealna na lato.

Takie ciasto możesz przygotować w wersji truskawkowej, jagodowej, brzoskwiniowej itp. W zależności jakie owoce najbardziej lubisz. Według mnie ciasto jest najbardziej smaczne z malinami.

Niektórzy przygotowują bitą śmietanę ze śmietan-fixem, ale taki sposób ma jedną wadę. Bita śmietana połączona ze śmietan -fixem po jakimś czasie zaczyna się rozwarstwiać. Natomiast połączona z żelatyną jeszcze nigdy mi się nie rozwarstwiła nawet po kilku dniach. Oczywiście każdy ma swoje doświadczenia, ale ja tutaj podaje swoje.

Uwaga: ciasto po pokrojeniu nie przechowuj dłużej niż dwa dni, ponieważ znajdujące się w galaretce owoce będą się psuć.

Ciasto kostka malinowa bardzo mi smakowała i muszę przyznać, że po zimie bardzo czekałam na maliny i ich smak bardzo uszlachetnia deser. Herbatniki pod wpływem bitej śmietany miękną i tworzą fajny wierzch. Ciasto przypomina trochę słodkie kanapki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto z malinami kostka malinowa

CIASTO KOSTKA MALINOWA – PRZEPIS:

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 2 galaretki malinowe
  • 800 ml gorącej wody
  • ok. 400-500 g malin

SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 1 paczka herbatników maślanych

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy ok. 3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Suche składniki w kilku partiach przesiewamy do masy i bardzo delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką lub szpatułką. Formę o wym. 24 x 24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Biszkopt zaraz po wyjęciu rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 40 cm. W ten sposób nie opadnie.
Do gorącej wody wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia, wkładamy do lodówki, aż zacznie dosyć mocno tężeć. Maliny wykładamy na biszkopt, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Całkowicie ostudzoną żelatynę dodajemy do ubitej śmietany cały czas miksując. Wykładamy na galaretkę, wyrównujemy. Na wierzchu ciasta układamy herbatniki, wstawiamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

ciasto z malinami
ciasto z malinami kostka malinowa
ciasto z malinamia biszkopt galaretka bita śmietana

  • wiosenka27

    Z pewnością smakuje rewelacyjnie:)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak jest :)

  • Basia

    Zdjęcia robisz genialne! Aż slinka cieknie ;)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzięki :)

  • http://www.agnieszkasportygirl.pl Agnieszka SportyGirl

    Obłędne zdjęcia, gdyby nie reszki przyzwoitości to chyba bym ekran zaczęła lizać, tak to pysznie wygląda ;)

  • Jola Górska

    Właśnie je robię ! Nie mogę się doczekać efektu końcowego :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Mam nadzieję, ze będzie smakowało :)

  • Natalia

    Ja mam zawsze problem z idealnym ubiciem śmietany ;/ macie jakieś porady ?

Może to Cię zainteresuje