Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Sernik z malinami

Lipiec 27, 2015 , 31178 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik z malinami na kruchym spodzie z lekką bezą i chrupiącym wierzchem z ciasta. Sernik jest bardzo delikatny w smaku, lekki i słodki. Do tego typu sernika możemy dać dobry jakościowo ser z wiaderka lub zmielić samodzielnie twaróg półtłusty.

Dodatek malin do sernika sprawia, że nie jest mdły i ma ciekawszy smak. Wszystkie warstwy ciasta doskonale ze sobą współgrają, a dodatek bezy sprawia, że sernik jest słodszy.

Sernik z malinami dobry jest po całonocnym chłodzeniu w lodówce jak i zaraz po upieczeniu jeszcze lekko ciepły. Można do niego zaserwować sos np. malinowy.

Uwaga: po upieczeniu nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika. Zostaw go na 2 -3 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aby nie opadł.

Sernik z malinami to wspaniały, lekki deser na lato. Jeśli lubisz serniki delikatne, a nie ciężkie i „ceglaste” ten sernik jest dla ciebie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik.

sernik z malinami

SERNIK Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu półtłustego, mielonego (może być z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe, (proszek)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 250 g malin

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem na stolnicę.Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy, sól i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i każdą owijamy folią spożywczą. Wkładamy na min. 2 godz do zamrażarki. Ciasto również można zrobić w malakserze, wystarczy wszystkie składniki włożyć i rozdrobnić. Następnie wyrobić i gotowe.
Masę serową miksujemy na małych obrotach razem z cukrem, jajkami, przesianym proszkiem budyniowym. Na koniec wlewamy olej i ponownie miksujemy.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec powoli wsypujemy cukry i miksujemy przez ok. 3 min. Wlewamy sok z cytryny i ponownie chwilę miksujemy.
Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Równomiernie rozprowadzamy na dnie formy i dociskamy. Podpiekamy w temp. 180 C przez 10 min. Następnie wylewamy masę serową. Układamy maliny i wykładamy pianę z białek, delikatnie ją wyrównując. Na wierzch ścieramy drugą część zamrożonego ciasta.
Pieczemy w temp. 180 C przez 1 godz do zarumienienia się wierzchu. Jeśli ciasto będzie za mocno brązowego wystarczy na wierzchu położyć folię aluminiową i dopiekać do końca.

sernik z malinami
 
sernik z malinami
sernik z malinami

  • karmel-itka.blogspot.com

    o kurka wodna, co za ciacho! znakomicie wygląda :)

  • Eliza

    a czy ktoś może robił podobne ciasto z borówkami? bo nie wiem czy zaryzykować :D

    • Zuzia

      Piekłam ten sernik z borówkami wyszło pyszne:)

  • gin

    Bardzo delikatnie wygląda, taki sernikowa chmurka :)

  • Magda

    Po zobaczeniu tego zdjęcia nie mogłam się oprzeć i upiekłam. W te upały schłodzony w lodówce smakował wyśmienicie. Atutem jego jest to, że nie jest bardzo słodki Emotikon smile U mnie „rozszedł” się w mgnieniu oka. W przyszłym tygodniu upiekę go znów póki są maliny.

Może to Cię zainteresuje