Placuszki jogurtowe z jagodami (owocami)


Placuszki jogurtowe z jagodami lub innymi owocami wprost uwielbiam. Placki jogurtowe mają bardziej cięższą konsystencję od typowych pancakes, ale są o wiele zdrowsze. Dodatek jogurtu sprawia, że są wilgotne i w połączeniu z jagodami smakują niesamowicie dobrze.

Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację, szybko się smaży i nie ma z nimi większych problemów. Ciasto powinno być podobne w konsystencji do jogurtu greckiego lub nieznacznie rzadsze.

Placuszki jogurtowe mają jeszcze jedną zaletę, nie trzeba dodawać do nich tłuszczu. Możesz je smażyć na oleju lub bez niego. Chociaż ja wolę te w wersji z olejem, ponieważ smakują lepiej i mają lekko chrupiąca skórkę na zewnątrz.

Do placuszków jogurtowych możesz dodawać dowolne owoce np. jagody, borówki, truskawki lub maliny. Ważne, aby owoce nie były mocno wodniste. Ciasto wtedy zrobi się za mocno wilgotne i placki będą mega ciężkie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki.

placki jogurtowe z jagodami

PLACUSZKI JOGURTOWE Z JAGODAMI

SKŁADNIKI NA PLACKI:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki jagód/ owoców

Jogurt mieszamy z mlekiem, jajkiem, cukrami oraz sokiem z cytryny. Następnie do mokrych składników przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko mieszamy, aby nie było grudek. Na koniec wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy placki na złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

placki jogurtowe z jagodami
 
placki jogurtowe z jagodami

wydrukuj teraz