Znajdź swój przepis

Tarta z borówkami i bezą

12 sierpnia, 2015

Tarta z borówkami i bezą na kruchym cieście to przepyszny deser, idealny na lato. Tarta z borówkami jest słodka z lekko kwaśnym nadzieniem owocowym. Bardzo delikatna w smaku z wielką bezową czapą, która jest z zewnątrz chrupiącą i miękka w środku. Tartę najlepiej przygotować tego samego dnia, w którym mamy podawać. Natomiast owinięta folią może leżeć 2-3 dni w lodówce.

Tartę z borówkami i bezą zaraz po upieczeniu koniecznie trzeba wystudzić i dopiero wtedy można ją kroić. W innym przypadku może nam się rozpadać.

Ciasto kruche dzięki dużej ilości żółtek jest bardzo kruche i delikatne. Warstwa z borówkami jest lekko kwaśna i cytrynowa z wyczuwalnymi kuleczkami owoców. Po wystygnięciu tworzy dosyć zwartą i dobrze krojącą się masę. Beza jest lekko przypieczona i zaraz po upieczeniu bardzo fajnie chrupie, natomiast w środku ma miękką i bardzo delikatną konsystencję.

Tarta z borówkami i bezą jest bardzo prosta i dosyć szybko można ją przygotować na letnie przyjęcie lub imprezę. Rewelacyjna dla łasuchów, który uwielbiają słodkie desery. Przepięknie wygląda i sprawia wrażenie mega skomplikowanego ciasta. Tartę możesz wykonać z dowolnymi owocami, ale najlepiej smakuje z lekko kwaśnymi np. truskawkami, malinami, jagodami, brzoskwiniami. Dla zrównoważenia smaku słodkiej bezy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

tarta z borówkami i bezą

TARTA Z BORÓWKAMI I BEZĄ:

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z BORÓWKAMI:

  • 350 g borówek
  • 60 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła lub margaryny

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Mąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy, sól oraz zimne masło pokrojone w kawałki. Szybko siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i układamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Wałkujemy na troszkę większy wymiar formy do tarty. U mnie forma miała ok. 24 cm. Zdejmujemy jedną część papieru i drugą część z ciastem układamy w formie, dociskając i delikatnie zdejmując papier. Usuwamy nadmiar ciasta, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie tartę wszędzie nakłuwamy i pieczemy w temp. 190 C przez ok. 10 min.
Borówki przekładamy do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i skórkę. Co jakiś czas mieszając gotujemy przez ok. 5 min. Zdejmujemy z ognia dodajemy przesianą mąkę i szybko mieszamy. Następnie dodajemy żółtko oraz masło, przekładamy ponownie na ogień i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Wlewamy sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy.
Na tartę wykładamy warstwę z borówek oraz na wierzch bezę. Pieczemy w temp. 190 C przez 10 min, następnie zmniejszamy do temp. 160 C i podpiekamy jeszcze 20 min.

tarta z borówkami i bezą tarta z borówkami i bezą tarta z borówkami i bezą

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Niestety, spód nie upiekł sie……ech szkoda składników. Tak myślałam, że 40 min.to za krótko……

    1. Wcześniej podpiekamy spód, więc nie powinien być surowy.

  2. Robię właśnie z wiśniami , oby wyszła pyszna

  3. Beza przypala sie na takiej temp:(

    1. aneta Autor says:

      Może była położona za wysoko w piekarniku?

  4. Czy od razu można wyjąć tarte z piekarnika czy powinnam najpierw uchylic drzwi a potem dopiero wyjmujemy?

    1. aneta Autor says:

      Wyciągamy od razu :)

  5. Hej bezą dość szybko się rumieni … Przy takiej temperaturze …
    Poczekam aż wystygnie mam nadzieję że nie będzie gumowana

  6. Pyszna mi wyszła

  7. Dziś robiłam jednak zamiast borówek zrobiłam z truskawkami .wyszła pyszna I puszysta

  8. Milena N. says:

    Czy ciasto cały czas pieczemy w piekarniku na funkcji góra- dół? Z bezą tak samo ? :)

  9. Pysznie ta tarta wygląda aż ślinka cieknie na sam widok :) Chciała bym ją upiec, jednak w sklepie nie było borówek i kupiłam jedyny osiągalny na tą chwilę owoc czyli mrożone truskawki ;/ Mam pytanie czy przy tych proporcjach jakie są w przepisie moge zastąpić nimi borówki czy powinnam coś zmienić? :)

    1. Ilovebake says:

      Proporcji nie zmieniał powinno wyjść ok :)

  10. Wiktoria Z. says:

    U mnie beza wyszła jak z obrazka :) Dziekuję za przepis na żel z borówek, rewelacja. Ciasto smakuje najlepiej 1. dnia :)

  11. Pochwalę się moją tartą :) udała się i jest pyszna, lekka i wszystko do siebie pasuje ale beza mi trochę upadła jednak…

    1. Cudowna Ci wyszla :) podziwiam i cisze sie ze smakuje :) pozdrawiam

    2. Dziękuję;) i większość przepisów, które próbujemy z siostrą z Twojej strony są genialne i się udają :D

    3. Dzieki i czekam na kolejne fotki wypiekow :)

  12. Jaaaka ona piękne!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x