Tarta z borówkami i bezą


Tarta z borówkami i bezą na kruchym cieście to przepyszny deser, idealny na lato. Tarta z borówkami jest słodka z lekko kwaśnym nadzieniem owocowym. Bardzo delikatna w smaku z wielką bezową czapą, która jest z zewnątrz chrupiącą i miękka w środku. Tartę najlepiej przygotować tego samego dnia, w którym mamy podawać. Natomiast owinięta folią może leżeć 2-3 dni w lodówce.

Tartę z borówkami i bezą zaraz po upieczeniu koniecznie trzeba wystudzić i dopiero wtedy można ją kroić. W innym przypadku może nam się rozpadać.

Ciasto kruche dzięki dużej ilości żółtek jest bardzo kruche i delikatne. Warstwa z borówkami jest lekko kwaśna i cytrynowa z wyczuwalnymi kuleczkami owoców. Po wystygnięciu tworzy dosyć zwartą i dobrze krojącą się masę. Beza jest lekko przypieczona i zaraz po upieczeniu bardzo fajnie chrupie, natomiast w środku ma miękką i bardzo delikatną konsystencję.

Tarta z borówkami i bezą jest bardzo prosta i dosyć szybko można ją przygotować na letnie przyjęcie lub imprezę. Rewelacyjna dla łasuchów, który uwielbiają słodkie desery. Przepięknie wygląda i sprawia wrażenie mega skomplikowanego ciasta. Tartę możesz wykonać z dowolnymi owocami, ale najlepiej smakuje z lekko kwaśnymi np. truskawkami, malinami, jagodami, brzoskwiniami. Dla zrównoważenia smaku słodkiej bezy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.

tarta z borówkami i bezą

TARTA Z BORÓWKAMI I BEZĄ:

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z BORÓWKAMI:

  • 350 g borówek
  • 60 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła lub margaryny

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Mąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy, sól oraz zimne masło pokrojone w kawałki. Szybko siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i układamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Wałkujemy na troszkę większy wymiar formy do tarty. U mnie forma miała ok. 24 cm. Zdejmujemy jedną część papieru i drugą część z ciastem układamy w formie, dociskając i delikatnie zdejmując papier. Usuwamy nadmiar ciasta, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie tartę wszędzie nakłuwamy i pieczemy w temp. 190 C przez ok. 10 min.
Borówki przekładamy do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i skórkę. Co jakiś czas mieszając gotujemy przez ok. 5 min. Zdejmujemy z ognia dodajemy przesianą mąkę i szybko mieszamy. Następnie dodajemy żółtko oraz masło, przekładamy ponownie na ogień i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Wlewamy sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy.
Na tartę wykładamy warstwę z borówek oraz na wierzch bezę. Pieczemy w temp. 190 C przez 10 min, następnie zmniejszamy do temp. 160 C i podpiekamy jeszcze 20 min.

tarta z borówkami i bezą
tarta z borówkami i bezą
tarta z borówkami i bezą

wydrukuj teraz