Knedle ze śliwkami przepis krok po kroku


Knedle ze śliwkami z tego przepisu są tradycyjne i według mnie najsmaczniejsze. Ciasto ziemniaczane jest delikatne, a nie gumiaste i twarde. W środku znajdują się świeże i soczyste śliwki, a na wierzchu cudowna, słodka i aromatyczna posypka na bułce tartej. Knedle ze śliwkami wydają się dosyć trudne do wykonania, ale to tylko pozory. Trzymając się ściśle przepisu  stwierdzisz, że są bardzo proste w przygotowaniu. W środku wpisu znajdziesz knedle ze śliwkami wraz z przepisem krok po kroku.

Knedle, które widzisz na zdjęciach to moje drugie wykonanie w życiu. Pierwsze, które robiłam rok temu były dobre, ale nie rewelacyjne. Te knedle biją je na głowę smakiem i wyglądem. Zrezygnowałam z popularnego wsadzania cukru do środka śliwki, ponieważ panierka jest dosyć słodka i nie ma sensu dodatkowo dosładzać.

Popularne jest dodawanie do ciasta na knedle mąki mocniejszej typ ponad 450, ale ja uważam to za błąd. Mąka tortowa wspaniale współgra z ziemniakami i sprawia, że ciasto jest bardzo delikatne.

Uwaga: podczas wyrabiania ciasta lub formowania staraj się jak najmniej dodawać mąki, ponieważ jej nadmiar sprawi, że będzie gumowate. Wiem, że oprószanie ciasta jest nieuniknione, ale nie przesadzaj z jej użyciem.

Knedle ze śliwkami w sierpniu to już u mnie powoli staje się tradycja. Najlepsze są zaraz po ugotowaniu, świeże, ciepłe z posypką, która bardzo wzbogaca ich smak. Ciasto na knedle z tego przepisu nie mają sobie równych i według mnie są idealne. Dodatkowo może je polać śmietanką kremówką.

Knedle ze śliwkami przepis krok po kroku ze zdjęciami znajdziesz na końcu postu.

knedle ze śliwkami przepis

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI PRZEPIS:

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 15 dużych lub 20 mniejszych

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 30 g masła lub margaryny
  • łyżeczka soli

SKŁADNIKI NA POSYPKĘ:

  • 60 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g bułki tartej
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

DODATKOWO:

  • 15-20 śliwek

Masło razem z olejem rozpuszczamy na patelni. Następnie wsypujemy bułkę tartą i podsmażamy, aż będzie lekko brązowa. Dodajemy cukier i cukier brązowy oraz cynamon. Zostawiamy do wystudzenia.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub rozdrabniamy dobrze tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przesianą mąkę, żółtka, masło oraz sól. Szybko zagniatamy ciasto. Im dłużej będziesz zagniatać tym ciasto będzie się bardziej kleiło, dlatego rób to szybko i sprawnie. Stolnicę oprószamy mąką z ciasta formujemy wałeczek i dzielimy na 15-20 części (w zależności od wielkości śliwek). Śliwki przekrawamy na pół (nie rozcinamy do końca) i wyjmujemy pestki. Jeden kawałek ciasta spłaszczamy i układamy na środku śliwkę, formujemy kulkę. Śliwka musi być cała pokryta ciastem. Ja gotowe kulki roluje jeszcze na lekko oprószonej mąką stolnicy wtedy uzyskują ładny kształt. Do gotującej się wody wkładamy knedle i gotujemy na średnim ogniu, aż wypłyną. Po wypłynięciu nie dopuszczamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5-8 min w zależności od wielkości knedli. Gorące knedle obtaczamy w posypce i podajemy gorące. Dobrze smakują polane śmietanką kremówką. Na końcu zdjęcia z wykonania knedli krok po kroku.

knedle ze śliwkami przepis
knedle ze śliwkami przepis
knedle ze śliwkami przepis
knedle ze śliwkami przepis

wydrukuj teraz