Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z cukinią

26 sierpnia, 2015

Ciasto czekoladowe z cukinią z tego przepisu jest bardzo delikatne, wilgotne o mocno czekoladowym smaku. Bardzo proste w przygotowaniu, jeśli mamy w domu trzepaczkę nie trzeba używać miksera. Jeśli nie masz akurat pod ręką cukinii możesz ją zastąpić burakami. Dodatek cynamonu sprawia, że ciasto cudownie pachnie, a dodatek sody doskonale je spulchnia. Te ciasto czasami nazywam chlebkiem czekoladowym z cukinią, chociaż nie ma za wiele wspólnego z typowym chlebem.

W przypadku tego ciasta należy pamiętać przede wszystkim, aby nie mieszać go za długo. Dodawanie mąki do masy powinno odbywać się szybko i sprawnie. Nie wolno mieszać ciasta za długo, wtedy będzie ciężkie w swojej konsystencji i może po upieczeniu okazać się zakalcem. Mieszaj tylko do połączenia.

Ciasto jest słodkie, delikatne i przypomina w smaku trochę murzynka, ale według mnie jest bardziej wilgotny.

Smak cukinii nie jest wyczuwalny, jedynie można gdzieniegdzie wyczuć jego starte cząstki.

Polewa czekoladowa dodatkowo nadaje cudownego czekoladowego smaku przez co ciasto jest bardziej wyraziste i bardziej czekoladowe.

Ciasto czekoladowe z cukinią to ciekawy sposób na przemycanie dla dziecka warzyw. Najlepszy smak ciasto ma zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Pulchne, mięciutkie i lekkie kawałki jedliśmy razem ze szklanką mleka lub filiżanką mocnej kawy.

ciasto z cukinii

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 85 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub esencji migdałowej
  • 2 szklanki drobno startej cukinii

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem oraz sodą. W oddzielnej misce miksujemy jajko z cukrem przez ok. 2-3 min. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, kawę rozpuszczalną oraz ekstrakt, mieszamy. Cukinię lekko odsączamy i dodajemy do masy. Następnie w trzech partiach dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Formę (u mnie silikonowa) o wym.10×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy gotowe ciasto do formy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kawałki czekolady i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie mieszamy i polewamy ciasto. Zostawiamy do stężenia.

ciasto z cukinii ciasto z cukiniiciasto z cukinii ciasto z cukinii

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto jest super. Cukinia nie wyczuwalna
    I jest mięciutkie😋😋

  2. Cukinię ścieramy na grubych czy na drobnych oczkach?

    1. Można na drobnych :)

  3. Jaka ilość składników na foremkę jak do chlebka 13x32cm

    1. aneta Autor says:

      Wystarczy podwoić :)

  4. Pyszne ciasto , na razie bez polewy próbowałam , ale bardzo nam smakuje. I szybko się robi. Robiłam z podwójnej procji do większej keksowki i pieklam trochę ponad godzinę. Polecam :)

  5. Katarzyna says:

    SUPER dziękuję wypróbuje zobacze jakie wyjdzie bo się jeszcze zastanawiam czy mąkę kokosową w tej samej ilości co pszenna czy zwiększyć ilość mąki

    1. Katarzyna says:

      Ciasto obłędne nawet w wersji fit z mąka kokosową i erytrolem zapisuje przepis i będę piec kolejny

  6. Katarzyna says:

    Czy zwykła mąkę mogę zastąpić kokosową

    1. aneta Autor says:

      tak :)

    2. Katarzyna says:

      SUPER dziękuję wypróbuje zobacze jakie wyjdzie bo się jeszcze zastanawiam czy mąkę kokosową w tej samej ilości co pszenna czy zwiększyć ilość mąki

  7. Uwielbiam to ciasto ;-)

  8. kat.zapior@gmail.com says:

    Hej☺️ Czy można zmienić mąkę na bezglutenową? Jeśli tak to jak myślisz na jaką żeby się udało?

  9. Hej! Czy zamiast masła mogę dodać ojej rzepakowy ?

    1. aneta Autor says:

      możesz, ale o wiele lepiej będzie smakować z maslem :)

  10. 1/2 ekstraktu z migdałów lub esencji migdałowej – łyżeczki? :D

  11. Upiekłam wersję z dynią. Kakao zastąpiałam karobem, biały cukier brązowym. Bałam się, że moje kury będą się cieszyć, ale… szok … ciasto znikło dosłownie w 5 minut, piękę drugie, bo jest jeszcze dynia… Rewelacja!!! Przepis zapusuję so zeszytu.

  12. Dessideria says:

    Właśnie piekę ;)

  13. Szkoda ze nie da sie dodac danego przepisu do ulubionych

  14. Ciasto przepyszne zrobiłam wczoraj, zmieniłam kilka składników i w ten sposób ciasto znajdzie się na moim blogu :) pozdrawiam!

  15. Wlasnie upieklam to ciasto jest bardzo pyszne :) miekkie i pulchne :) no i oczywiscie bardzo czekoladowe :) a cukini wogole nie czuc :D

  16. Delikatne, wilgotne o mocno czekoladowym smaku :D

  17. co to znaczy „Następnie w trzech partiach dodajemy suche składniki.” ?

    1. W trzech partiach to znaczy, że nie dodajemy od razu wszystkich składników suchych do ciasta tylko dzielimy na trzy razy. Wsypujemy jedną cześć mieszamy później drugą itd

  18. Budujsmak B. says:

    taki kawałeczek byłby mi teraz pomocny…. :) Wygląda cudownie!!

  19. Słodkie A. says:

    Wygląda pięknie. Takie wilgotne i wysokie. Do tego ta polewa! Nieprawdopodobne ! :)

    1. Bardzo dziekuje :)

  20. Zapisane, wieczorem upiekę… :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x