Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Chleby, Inne

Paluchy chlebowe

Wrzesień 2, 2015 , 31921 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Paluchy chlebowe są wykonywane z identycznego ciasta jak na pizze. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Paluchy na zewnątrz są chrupiące, natomiast wewnątrz są mięciutkie. Doskonale smakują z przeróżnymi sosami. Ja podawałam z sosem na bazie pomidorów i papryki. Paluchy chlebowe możemy podawać jako przystawkę, świetnie sprawdzą się na przeróżne imprezy lub jak tzw. „czekadełko” przed głównym posiłkiem.

U mnie w domu zaraz po upieczeniu zjedliśmy wszystkie takie były pyszne. Najsmaczniejsze są niestety pierwszego dnia, a najlepiej jeść je zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Paluchy z czasem  zaczynają mieć mniej chrupiącą skórkę i warto je zjeść szybko.

Paluchy chlebowe w zależności jak lubisz intensywny smak możesz dodać więcej czosnku i soli. Ja soliłam je lekko przed pieczeniem. Jeśli lubisz możesz również dodać różne zioła np. bazylię, pietruszkę. Bardzo fajnie smakują z np. zupą krem lub jako dodatek do sałatek.

TUTAJ znajdziesz przepis na chlebek pizza.

paluchy chlebowe

PALUCHY CHLEBOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 1/4 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju

DODATKOWO:

  • 3-4 łyżki oleju/ masła
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Ciepłą wodą zalewamy suche drożdże i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie być jednolite i gładkie. Ciasto wkładamy do dużej miski, owijamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1,5 godz.
Napuszone ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą noża lub radełka wykrawamy pasy o szer. 2 cm, następnie przekrawamy pasy na pół. Kawałki ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Owijamy folia i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy olejem z przeciśniętym czosnkiem i oprószamy lekko solą. Pieczemy w temp. 230 C przez ok.10-15 min do lekkiego zarumienienia wierzchu.

paluchy chlebowe
paluchy chlebowe

Może to Cię zainteresuje