Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto czekoladowe z kremem straciatella

Wrzesień 14, 2015 , 58758 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym oraz straciatella. Biszkopt nasączany jest mocną herbatą i razem z warstwami kremu tworzy bardzo pyszną i mocno czekoladową całość. Ciasto jest delikatne, lekkie i słodkie.

Biszkopt zamiast herbatą można nasączyć ulubionym alkoholem rozcieńczonym z wodą. Uzyskamy wtedy lekko alkoholowy aromat, który dodatkowo urozmaici smak ciasta. Dodanie np. wiśniówki bardzo pasuje do smaku czekolady i dodatkowo ją uwydatni.

Ciasto koniecznie musi przeleć w lodówce min. kilka godzin, aby masa budyniowa mocniej stężała oraz smaki ciasta się przegryzły.

Ciasto czekoladowe z kremem na bazie budyniu i czekolady oraz krem śmietankowy z kawałkami czekolady doskonały dla osób uwielbiających kremowe przekładańce z dużą dawką słodyczy. Chociaż ja bardziej uwielbiam ciasta z owocami to temu nie mogłam się oprzeć i zjadłam kilka kawałków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto czekoladowe z kremem

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM STRACIATELLA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 5 jajek, dużych
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • 1 łyżeczka cukru

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 750 ml mleka
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki posypki czekoladowej lub startej czekolady gorzkiej

Do miseczki przesiewamy przez sitko mąki oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy powoli cukier i miksujemy ok 2 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Dodajemy w kilku partiach przesiane składniki. Po dodaniu każdej bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką drewnianą lub szpatułką, aby jak najmniej opadłą piana z białek. Formę o wym. 24×24 lub lekko większą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt rzucamy z wys. 30 cm na zabezpieczoną podłogę. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Ostudzony przekrawamy na dwie części.
500 ml mleka podgrzewamy z cukrami i masłem, aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Do gorącego mleka wlewamy zimne mleko oraz dodajemy kawałki czekolady gorzkiej i mlecznej. Cały czas mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż do zgęstnienia masy. Gotową owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jeden blat biszkoptowy umieszczamy w formie i nasączamy ponczem. Wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem, nasączamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę oraz wsypujemy posypkę lub startą czekoladę. Wykładamy na biszkopt i na wierzchu kremu robimy fale np. za pomocą specjalnej nasadki dodawanej czasami do tortownic lub po prostu widelcem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

ciasto czekoladowe z kremem
ciasto czekoladowe z kremem

  • Ania

    Wygląda obłędnie, a najbardziej podoba mi sie warstwa budyniu czekoladowego :) Myśle nad zrobieniem go na weekendzie :D

  • Agnieszkaa

    zwykła herbata nasiąknięta bardzo mocno w 1/2 szklanki?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      tak :)

  • Malwika

    Ciasto jest rewelacyjne! Proste w robieniu, a zrobiło furorę wśród mojej rodziny i sąsiadów. Masa budyniowa obłędna – mocno czekoladowa o smaku najlepszych czekoladowych lodów. POLECAM ! ;)

  • Monika

    Masa jest niebianska ???? uwielbiam Pani ciasta

  • Monika

    Mam pytanie, co do masy czekoladowej, czy użyć budyniu z cukrem czy bez i czy duży (64 g) czy zwykły (40g)?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Budyn bez cukru po 40 g :)

  • Katarzyna Jarosz

    Przepis niesamowity, łatwy i pyszny. Zrobiła i wyszedł jak marzenie każdemu smakuje i kązdy się nim zachwyca a najbardziej chrześnica bo lubi masę straciatella :D

  • Katarzyna Jarosz
    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Cudownie :)

Może to Cię zainteresuje