Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto 3 bit

Wrzesień 18, 2015 , 17468 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto 3 bit to jedno z prostszych i słodszych deserów. Ciasto składa się z kilku warstw : kajmakowej, budyniowej i bitej śmietany. Pomiędzy nimi układamy herbatniki, które z czasem miękną i super komponują się z całością. Ciasto zawiera w sobie bardzo słodką masę krówkową i chyba dzięki niej zyskało taką popularność. Bez pieczenia i to duży plus tego deseru szczególnie latem. Ciasto 3 bit jest idealne dla osób, które rozpoczyna przygodę z pieczeniem ciast.

Przepis jest niezwykle prosty i każdy sobie z nim poradzi. Łączenie budyniu z masłem zastąpiłam opcją rozpuszczenia masła z mlekiem. Nie ma możliwości, że masa może nam podczas łączenia się zważyć. Sama tez nie lubię tego momentu, ponieważ nie zawsze mi wychodzi zrobić perfekcyjny krem. Czasami warto zastąpić ten etap szybszym rozwiązaniem.

Ciasto 3 bit koniecznie musi być przez kilka godzin schłodzone. Przede wszystkim herbatniki muszą zmięknąć, ale także warstwa z budyniu musi być schłodzona i zgęstnieć, a masa śmietankowa stężeć.

Warto ciasto posypać startą gorzką czekoladą lub posypka czekoladową. Wyłączam tutaj mleczną czekoladę, ponieważ nie chcemy dodatkowo słodkiego smaku. Kajmak i tak jest wystarczająco słodki.

Za tym ciastem przepadają dzieci, ale także wszyscy, którzy uwielbiają ciasta z kremem. Ciasto 3 bit to zawsze dobry pomysł na szybki i pyszny deser. Polecam szczególnie z domowym budyniem, które smakuje zupełnie inaczej niż ten z proszku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta bez pieczenia.

ciasto 3 bit

CIASTO 3 BIT

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 750 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 3 żółtka
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenek z laski wanilii
  • szczypta soli
  • 130 g masła

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 pełne łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 2 duże paczki herbatników, maślanych
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada

* Domowy budyń możesz zastąpić gotowym. Zagotuj 500 ml mleka, dodaj cukier i masło, rozpuść. W 250 ml zimnego mleka rozpuść proszek budyniowy (80 g), dodaj do gorącego mleka. Mieszając masę gotuj, aż zgęstnieje.

Formę o wym. 24×24 cm lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden przy drugim herbatniki. Masę kajmakową wkładamy do garnuszka z gorąca woda i zostawiamy na kilka minut, aż masa zacznie być bardziej płynna. Wykładamy powoli na herbatniki, wyrównujemy. Układamy kolejną warstwę ciastek. Na czas przygotowania budyniu wkładamy do lodówki.
500 mleka zagotowujemy razem z cukrem i masłem. 250 ml mleka mieszamy z żółtkami, przesianymi mąkami, solą i wanilią. Dodajemy niewielką ilość gorącego mleka do zimnego i mieszamy. Następnie wlewamy całość i ponownie mieszamy. Przelewamy do garnuszka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając do dosyć mocnego zgęstnienia masy. Wylewamy gorący budyń na herbatniki i na wierzch układamy kolejną warstwę ciastek. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas miksując dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem obsypujemy czekoladą.

ciasto 3 bit
ciasto 3 bit
ciasto 3 bit

  • Edyta

    To ciasto to mistrzostwo!
    Robię ciasto z tego przepisu na każdą okazję :-)
    Robi się szybko….a jak smakuje….mniam.. :-)
    W zależności od okazji modyfikuję…a to inna posypka, zamiast masy kajmakowej – nutella lub budyń z dodatkiem kakao i ekstraktu z czekolady- zamiast ekstraktu waniliowego.
    To wersja świąteczna: z kakao i śnieżynkami
    Śnieżynki proponuję posypać wcześniej…zrobią się mięciutkie ale nadal pięknie wyglądają…

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      małe cudo :) pozdrawiam

  • Monika Lebioda

    O ile trzeba zwiększyć proporcje chcąc zrobić ciasto na klasycznej wielkości brytfance?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jeśli standardowa forma ma 35×45 cm to możesz zwiększyć nawet o połowę będzie wyższe.

Może to Cię zainteresuje