Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem kokosowym

Wrzesień 29, 2015 , 50548 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Jest to bez wątpienia najsmaczniejsze ciasto marchewkowe z kremem jakie jadłam. Połączenia ciasta marchewkowe z kremem kokosowym to strzał w dziesiąte. Ciasto marchewkowe jest wilgotne, aromatyczne i co ważne dla niektórych, nie czuć marchewki. Krem kokosowy jest na bazie serka kremowego połączone z masłem i wiórkami. Cudowny, słodki i delikatny. Od dzisiaj ciasto marchewkowe zawsze będzie kojarzyło mi się z fantastycznym wypiekiem.

Przepis jest tak naprawdę banalny. Łączymy suche składniki z mokrymi, na koniec marchewka i ananas. Pieczemy i gotowe. Marchewki wcześniej nie gotujemy, dodajemy ją surową i ważne, aby była drobno starta. Jeśli zetrzesz na dużych oczkach będzie mocno wyczuwalna w cieście i do tego twarda.

Ananas dodany do ciasta musi być dobrze odsączamy. Ja wycisnęłam go w dłoni.

Musze się przyznać, że ten krem na bazie serka jest jednym z moich ulubionych. Jest o wiele smaczniejszy od budyniowego i lżejszy. Serek do kremu powinien być dosyć gęsty. Ja używałam serka naturalnego z Piątnicy. Nie pasuje tutaj żaden serek homogenizowany, a ten z wiaderek koniecznie musisz odsączyć z nadmiaru płynu.

Ciasto marchewkowe szczególnie jesienią to rewelacyjny pomysł. Przepis jest bardzo prosty i nie ma żadnych skomplikowanych połączeń lub dodatków. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłaś takiego ciasta musisz koniecznie spróbować.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z kremem.

ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM KOKOSOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 3/4 szklanki ananasa z puszki, pokrojonego na kawałeczki
  • 3 szklanki surowej marchewki, drobno startej
  • 210 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 150 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1/3 szklanki mleka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

  • 300 g serka śmietankowego kremowego, temp. pokojowa
  • 150 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka laski wanilii
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

DODATKOWO:

  • zmielone orzechy do dekoracji

Pokrojonego ananasa dobrze odsączamy z soku (ja odcisnęłam ręką sok). Mąkę przesiewany razem z proszkiem, sodą, cynamonem oraz dodajemy sól i gałkę.
W oddzielnej misce miksujemy przez chwilę masło, następnie wsypujemy cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz wanilię. Dodajemy 1/3 suchych składników i miksujemy tylko do połączenia. Wlewamy połowę mleka, miksujemy. Kolejna cześć mąki, mleko i na koniec ostatnią część mąki. Miksujemy tylko do połączenia, dłuższe miksowanie spowoduje, że ciasto będzie cięższe w konsystencji. Na koniec dodajemy ananasa i marchewkę, chwilę miksujemy. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzimy i przekrawamy na dwie części.
Wszystkie składniki na krem powinny być w temp. pokojowej.
Masło miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy jogurt oraz wanilię, miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i po łyżce dodajemy serek. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz wiórki i ponownie miksujemy.
Jeden blat ciasta układamy na talerzu lub paterze i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Na wierzch wykładamy ostatnią cześć kremu i posypujemy zmielonymi orzechami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem zastygł.

ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe

  • Marta G

    Brzmi pysznie! :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      dzięki :)

  • Karolina Szuch

    A jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak zwiększyć proporcje, aby móc upiec ciasto na prostokątnej blasze?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      zalezy od wielkosci blaszki, ale ja bym podwoiła ilość składników :)

      • Karolina Szuch

        Upiekę dwa razy w okrągłej blaszce, tak chyba będzie najbezpieczniej. Zobaczyłam to ciasto i zakochałam się, nie ma lepszego ciacha na jesienne popołudnie :)

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Zgadzam sie ja uwielbiam polaczenie ciasta marchewkowego z kremem :)

          • Karolina Szuch

            Do tej pory zawsze robiłam z kremem ‚serkowym’ i skórką pomarańczy, ale ten kokos… Dam znać jak wyszło. Dzięki za kolejny inspirujący przepis :)

  • http://razadobrze.blogspot.com gin

    Uwielbiam ciasta marchewkowe, z kremem kokosowym musiało smakować wyjątkowo :)

  • Gienia

    Ciacho pyszności, choć nie wyrosło mi tak pięknie jak to na zdjęciu, mimo to wszyscy się zajadali i chwalili. To ciasto marchewkowe jeszcze nie raz zagości w moim domu. Polecam a krem kokosowy na bazie serka rewelacja… Kolejny przepis wypróbowany ????

  • Gosia

    Czy można pominąć ananasa? Nie cierpię go, niestety :D

  • Ania

    Czym można zastąpić ananasa???

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      np. brzoskwiniami w puszcze :)

  • Monika Lebioda

    A czy jeśli zupełnie pominę ananasa to ciasto mimo to wyjdzie dobre?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Myślę, że tak ale możesz zamień na brzoskwinie?

Może to Cię zainteresuje