Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Naleśniki amerykańskie

Październik 22, 2015 , 13469 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Naleśniki amerykańskie, czyli pancakes tutaj w wersji klasycznej na maślance. Przepyszne, delikatne i niezwykle proste w wykonaniu. Ciasto musi się ze sobą „przegryźć” przez godzinę lub zostawiamy na noc w lodówce i rano tylko smażymy. Genialny pomysł dla osób, które uwielbiają i celebrują śniadania.

Naleśniki amerykańskie są doskonałą bazą. Pasuję do słonych dodatków jak i słodkich. Ja podawałam je z miodem i smak był cudowny.

Możesz je smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu i ja tą wersję uwielbiam lub na odrobinie masła, dzięki czemu mają lekko chrupiącą skórkę.

Idealne na śniadanie, kolację lub do pracy w połączeniu np. z owocami. Jest to klasyczna wersja naleśników amerykańskich, prosta i bez udziwnień, ale niezwykle pyszna.

TUTAJ znajdziesz pozostałe przepisy na placki, racuchy i pancakes.

naleśniki-amerykańskie

NALEŚNIKI AMERYKAŃSKIE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 15 placuszków

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła lub margaryny
  • szczypta soli

*szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z sodą i proszkiem. Dodajemy cukier, sól, jajko, maślankę i roztopione masło. Składniki mieszamy ze sobą. Miseczkę owijamy folią i odstawiamy na godzinę lub całą noc. Naleśniki smażymy na średnio rozgrzanej patelni teflonowej. Gdy na wierzchu naleśnika pojawiają się bąbelki to znak, że można go przewrócić na drugą stronę. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

naleśniki-amerykańskie
naleśniki-amerykańskie
naleśniki-amerykańskie
naleśniki-amerykańskie

Może to Cię zainteresuje