Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Naleśniki z jabłkami

Październik 22, 2015 , 12811 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Naleśniki z jabłkami zapiekane w piekarniku i podawane z sosem waniliowym. Naleśniki smażymy jak zwykle. Nadzienie jest niezwykle proste wystarczy kilka jabłek, cynamon i rodzynki. Sos waniliowy lub inaczej budyniowy to doskonale uzupełnienie dania i dodatkowo przepyszny smak. Danie jest niezwykle delikatne, lekkie z mnóstwem nadzienia jabłkowego.

Jabłka jesienią to w mojej kuchni tradycja i warto je przyrządzać w różnych kombinacjach. Najlepiej sprawdzą się te kwaśne np. szara reneta. Do sosu warto użyć laski wanilii wtedy w połączeniu z cynamonem i jabłkami uzyskamy przecudowny aromat.

Do nadzienia nie dodajemy cukru ponieważ sos jest dość słodki i nie musimy dodatkowo go podkręcać.

Naleśniki z jabłkami w tej wersji zapiekamy w piekarniku, ale możesz także je podsmażyć na patelni.

Przepyszny przepis na naleśniki z jabłkami, który jest idealny na szybki i prosty obiad lub kolację.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.

naleśniki-z-jabłkami

NALEŚNIKI Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE:

ILOŚĆ: ok. 15 naleśników

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 800 g jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cynamonu

SKŁADNIKI NA SOS WANILIOWY:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub ziarenek laski wanilii
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy do miseczki. Dodajemy mleko, jajka, sól i szybko mieszamy. Na koniec wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy. Ciasto naleśnikowe będzie lepsze jeśli poleży 2 godziny w lodówce. Patelnie dobrze rozgrzewamy i wacikiem nasączonym tłuszczem lekko ją przecieramy przed smażeniem każdego naleśnika. Smażymy wylewając niepełną chochlę ciasta szybko nią przechylając, aby ciasto się równomiernie rozprowadziło. Smażymy z obu stron do zarumienienia.

Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnuszka, dodajemy rodzynki i cynamon. Dusimy kilka minut.

Mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier, sól oraz wanilię. Doprowadzamy do wrzenia. Żółtka mieszamy z przesianą mąką i bardzo powoli dodajemy ciepłe mleko. Ponownie przelewamy do rondelka i cały czas mieszając zagotowujemy. Masa powinna być dosyć gęsta.

Formę lekko smarujemy masłem. Na każdy naleśnik nakładamy jabłka, zwijamy w rulonik i układamy w formie. Na naleśniki wylewamy sos waniliowy i oprószamy płatkami migdałów (niekoniecznie). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min. Podajemy ciepłe.

naleśniki-z-jabłkami
naleśniki-z-jabłkami
naleśniki-z-jabłkami
naleśniki-z-jabłkami

Może to Cię zainteresuje