Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto snikers

Październik 23, 2015 , 102487 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto snikers jest niesamowite w smaku dzięki połączeniu miodu, orzechów, kajmaku i kremu budyniowego. Mocno słodkie, miodowe, aromatyczne i kojarzy mi się już zimowo. Smaki po przeleżeniu w chłodnym miejscu nabierają większej intensywności. Ciasto snikers jest jednym z moich ulubionych i na pewno większości będzie bardzo smakowało.

Warstwy miodowe ciasta potrzebują kilku godzin ponieważ zaraz po upieczeniu i ostudzeniu twardnieją. Krem budyniowy nawilża je i sprawia, że cudownie się rozpływają w ustach. Masa kajmakowa nadaje mega dawki słodyczy dlatego nie warto do budyniu dodawać dużej dawki cukru.

Natomiast warstwa orzechowa to coś pysznego i niesamowitego. Słodka, chrupiącą z dosyć drobno siekanymi orzechami. Ja dodawałam różne orzechy, chociaż w oryginale są tylko włoskie. Według mnie różne rodzaje orzechów wspaniale urozmaicają i są bardziej aromatyczne i smaczniejsze.

Ciasto snikers najczęściej wykonywane jest na święta Bożego Narodzenia i kojarzy się z zimowym czasem, ale jest tak pyszne, że kto by czekał tylko na ten dzień. Ja na pewno będę robiła je nie raz.

ciasto snikers

CIASTO SNIKERS

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:

  • 400 g mąki tortowej
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 600 ml mleka
  • 2 x budyń waniliowy, proszek
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

  • 250 g orzechów, lekko zmielonych
  • 80 g masła
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1 1/2 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 1 puszka masy kajmakowej ok. 250 g

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko wyrabiamy. Dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru. Przekładamy każdą część do formy o wym. 24×24 cm i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. Trzeci placek pieczemy z wyłożoną na wierzchu warstwą orzechową (wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 5 min).
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Cały czas mieszając wlewamy zimne mleko do gorącego. Ponownie podgrzewamy do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
Puszkę masy kajmakowej wkładamy do rondelka wypełnionej do połowy wodą i podgrzewamy, aż masa stanie się bardziej płynna.
Na dno formy układamy ciasto miodowe, wykładamy krem budyniowy. Następnie drugi blat miodowy i masa kajmakowa. Na koniec warstwa ciasta miodowego z orzechami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

* Patera pochodzi ze strony Westwing

ciasto snikers
ciasto snikers
ciasto snikers
ciasto snikers
ciasto snikers

  • studentka na diecie

    Wygląda obłędnie! Musi być pyszny :) :)

  • Monika

    Pyszności .. do tego ciasta chyba nie trzeba nikogo namawiać :)

  • aga

    800ml mleka to nie za dużo?masa wyszła strasznie rzadka, proporcje dałam dokładne jak w przepisie, może to wina budyniu…

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Masa powinna być gęsta. Jeśli jeszcze jej nie wylałaś na ciasto to możesz dodac wiecej mąki rozrobionej z mala ilościa mleka i wlac do masy, ponownie zagotowac. Masa koniecznie musi być gęsta inaczej nie wyjdzie ciasto

  • aga

    myślałam też o żelatynie, budyń już trochę przestygł..więc może spróbuję dodać mąkę z mlekiem, dzięki

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      przepis juz poprawilam bo faktycznie mogl wychodzic za rzadki :) mam nadzieje, ze sobie poradzilas z masa

  • Furbi

    Wlasnie powedrowal do lodówki !! Prosty do zrobienia, mam nadzieje ze bedzie rownie pyszny :)

  • ania

    Anetko, to ile tego mleka dać? 800 ml? w przepisie mam dalej 800 ml. w piecu akurat mam pierwszą warstwę ciasta i czytam komentarze…. zanim zabiorę się za budyń… pozdrawiam!!!!!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Przepis juz poprawilam. Ilosc mleka pozostaje bez zmian zwiekszylam tylko ilosc maki ziemniaczanej. Masa budyniowa na koniec po zagotowaniu musi byc gesta :) Reszta bez zmian.

  • Klaudia

    Czy te proporcje wystarczą na większą prostokątną blaszkę? Czy musi być w małej kwadratowej 24×24?:)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Zwieksz proporcje o 1/3 i bedzie ok :)

  • Marcin

    Nie tak się robi masę budyniowa, nawet nie potrafi pani zrobić budyniu (trzeba zagotować mleko i dopiero dodać wszystkie składniki w pozostałym mleku).
    W teorii zrobienie masy budyniowej wygląda tak:
    Zrobić budyń, wystudzic, masło ucieramy(ale nie na puch, bo po dodaniu budyniu zważy się nam ) i pomału dodajemy budyń i jak juz dodamy caly budyn ucieramy masę na puch i gotowe.
    Pozdrawiam

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Akurat tutaj wersja kremu budyniowego jest inna, ale rozumiem, że Pan zna tylko opcje tradycyjną :) pozdrawiam

  • Kasia

    Jeśli chodzi o budyń to jaki najlepiej mam wziąć 40g czy 64g?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      40 g :)

  • piekarenka

    Ciasto wyszło bardzo dobre jednak masa budyniowa wypływała z ciasta;/ Następnym razem zamienię masę budyniową na inny sprawdzony przepis. Widzę,że nie tylko ja miałam taki problem a dodam,że ciasta piekę od wielu lat:) Pozdrawiam

  • Kama2212

    Może być miód sztuczny?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Myślę, że tak :)

  • Aga

    A gdzie jest tamten przepis na krem budyniowy, ten z mąką ziemniaczaną, 800 ml mleka. Dalej już nie pamiętam. Dlaczego został zmieniny? Można prosić o tamten przepis.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Zmieniłam jedynie ilość mleka bo wtedy krem będzie sztywniejszy :)

    • Isabella Lübcke

      Bardzo proszę o tamten przepis na krem budyniowy

      • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

        Przepis jest podobny jedynie zmniejszyłam ilośc mleka w przepisie :)

        • Isabella Lübcke

          Oj chyba nie, w tamtym była mąka ziemniaczana i masło gotowało się już z mlekiem jak się nie mylę. Później wystarczyło go po wystygnięciu lekko zamieszać. Był super! I łatwy
          Potrzebuje tylko proporcje .

Może to Cię zainteresuje