Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto snikers

Październik 23, 2015 , 65552 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto snikers jest niesamowite w smaku dzięki połączeniu miodu, orzechów, kajmaku i kremu budyniowego. Mocno słodkie, miodowe, aromatyczne i kojarzy mi się już zimowo. Smaki po przeleżeniu w chłodnym miejscu nabierają większej intensywności. Ciasto snikers jest jednym z moich ulubionych i na pewno większości będzie bardzo smakowało.

Warstwy miodowe ciasta potrzebują kilku godzin ponieważ zaraz po upieczeniu i ostudzeniu twardnieją. Krem budyniowy nawilża je i sprawia, że cudownie się rozpływają w ustach. Masa kajmakowa nadaje mega dawki słodyczy dlatego nie warto do budyniu dodawać dużej dawki cukru.

Natomiast warstwa orzechowa to coś pysznego i niesamowitego. Słodka, chrupiącą z dosyć drobno siekanymi orzechami. Ja dodawałam różne orzechy, chociaż w oryginale są tylko włoskie. Według mnie różne rodzaje orzechów wspaniale urozmaicają i są bardziej aromatyczne i smaczniejsze.

Ciasto snikers najczęściej wykonywane jest na święta Bożego Narodzenia i kojarzy się z zimowym czasem, ale jest tak pyszne, że kto by czekał tylko na ten dzień. Ja na pewno będę robiła je nie raz.

ciasto snikers

CIASTO SNIKERS

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:

  • 400 g mąki tortowej
  • 80 g masła lub margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 łyżek miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 800 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

  • 250 g orzechów, lekko zmielonych
  • 80 g masła
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1 1/2 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 1 puszka masy kajmakowej ok. 250 g

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko wyrabiamy. Dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru. Przekładamy każdą część do formy o wym. 24×24 cm i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. Trzeci placek pieczemy z wyłożoną na wierzchu warstwą orzechową (wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 5 min).

500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i masłem, aż do rozpuszczenia składników. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Cały czas mieszając wlewamy zimne mleko do gorącego. Ponownie podgrzewamy do zagotowania masy, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.

Puszkę masy kajmakowej wkładamy do rondelka wypełnionej do połowy wodą i podgrzewamy, aż masa stanie się bardziej płynna.

Na dno formy układamy ciasto miodowe, wykładamy krem budyniowy. Następnie drugi blat miodowy i masa kajmakowa. Na koniec warstwa ciasta miodowego z orzechami. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

* Patera pochodzi ze strony Westwing

ciasto snikers
ciasto snikers
ciasto snikers
ciasto snikers
ciasto snikers

  • studentka na diecie

    Wygląda obłędnie! Musi być pyszny :) :)

  • Monika

    Pyszności .. do tego ciasta chyba nie trzeba nikogo namawiać :)

  • aga

    800ml mleka to nie za dużo?masa wyszła strasznie rzadka, proporcje dałam dokładne jak w przepisie, może to wina budyniu…

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Masa powinna być gęsta. Jeśli jeszcze jej nie wylałaś na ciasto to możesz dodac wiecej mąki rozrobionej z mala ilościa mleka i wlac do masy, ponownie zagotowac. Masa koniecznie musi być gęsta inaczej nie wyjdzie ciasto

  • aga

    myślałam też o żelatynie, budyń już trochę przestygł..więc może spróbuję dodać mąkę z mlekiem, dzięki

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      przepis juz poprawilam bo faktycznie mogl wychodzic za rzadki :) mam nadzieje, ze sobie poradzilas z masa

  • Furbi

    Wlasnie powedrowal do lodówki !! Prosty do zrobienia, mam nadzieje ze bedzie rownie pyszny :)

  • ania

    Anetko, to ile tego mleka dać? 800 ml? w przepisie mam dalej 800 ml. w piecu akurat mam pierwszą warstwę ciasta i czytam komentarze…. zanim zabiorę się za budyń… pozdrawiam!!!!!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Przepis juz poprawilam. Ilosc mleka pozostaje bez zmian zwiekszylam tylko ilosc maki ziemniaczanej. Masa budyniowa na koniec po zagotowaniu musi byc gesta :) Reszta bez zmian.

  • Klaudia

    Czy te proporcje wystarczą na większą prostokątną blaszkę? Czy musi być w małej kwadratowej 24×24?:)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Zwieksz proporcje o 1/3 i bedzie ok :)

  • Marcin

    Nie tak się robi masę budyniowa, nawet nie potrafi pani zrobić budyniu (trzeba zagotować mleko i dopiero dodać wszystkie składniki w pozostałym mleku).
    W teorii zrobienie masy budyniowej wygląda tak:
    Zrobić budyń, wystudzic, masło ucieramy(ale nie na puch, bo po dodaniu budyniu zważy się nam ) i pomału dodajemy budyń i jak juz dodamy caly budyn ucieramy masę na puch i gotowe.
    Pozdrawiam

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Akurat tutaj wersja kremu budyniowego jest inna, ale rozumiem, że Pan zna tylko opcje tradycyjną :) pozdrawiam

  • Kasia

    Jeśli chodzi o budyń to jaki najlepiej mam wziąć 40g czy 64g?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      40 g :)

  • piekarenka

    Ciasto wyszło bardzo dobre jednak masa budyniowa wypływała z ciasta;/ Następnym razem zamienię masę budyniową na inny sprawdzony przepis. Widzę,że nie tylko ja miałam taki problem a dodam,że ciasta piekę od wielu lat:) Pozdrawiam

  • Kama2212

    Może być miód sztuczny?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Myślę, że tak :)

Może to Cię zainteresuje