Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babeczki, Halloween

Babeczki duszki na Halloween

Październik 30, 2015 , 5603 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babeczki duszki na Halloween to prosty i szybki deser do przyrządzenia w ten straszny wieczór. Babeczki czekoladowe, krem z nutellą, pokruszone oreo i krem na bazie białek. Babeczki są bardzo urocze w wyglądzie i nie sprawiają trudności w formowaniu. Bardzo słodkie, delikatne i wilgotne. Rewelacyjny pomysł na świętowanie Halloween.

Jeśli nie lubisz kremu na bazie białek zastąp go bitą śmietaną z odrobiną żelatyny do usztywnienia. Krem białkowy jest bardzo podobny w smaku do ciepłych lodów. Po przyrządzeniu koniecznie przechowuj je w lodówce i nie trzymaj ich dłużej niż 3 dni.

Babeczki duszki są bardzo słodkie i jedna porcja wystarczy, aby czuć nasycenie. Na pewno będą smakowały dzieciom i osobom, które uwielbiają mocno słodkie desery.

Babeczki duszki to moja propozycja na tegoroczne Halloween, ale możesz je wykorzystać np. na urodziny lub inne imprezy. Czy wyglądają strasznie? według mnie raczej są urocze i śmieszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Halloween.

babeczki duszki

BABECZKI DUSZKI NA HALLOWEEN

SKŁADNIKI NA BABECZKI:

ILOŚĆ: ok. 12 sztuk

  • 110 g mąki tortowej
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub ziarenek wanilii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 3 1/2 łyżki nutelli

SKŁADNIKI NA KREM PIANKOWY:

  • 3 białka
  • 1 1/2 szklanki cukru, najlepiej drobnego
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • ok. 5 ciastek oreo
  • kropelki czekoladowe do wykończenia

W miseczce miksujemy jajka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wanilie, sól oraz mleko. Na koniec mieszamy powstałą masę z masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do ¾ wysokości i pieczemy ok. 25 min lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy nutellę. Gotowym kremem smarujemy wierzch babeczek. Ciastka oreo rozdrabniamy w malakserze lub wałkiem. Obtaczamy w nich babeczki pokryte kremem.
Białka przekładamy razem z cukrem i wodą do miski żaroodpornej i miksujemy przez chwilę. W rondelku zagotowujemy niewielką ilość wodę. Na rondelku układamy miskę z białkami, zmniejszamy ogień i miksujemy masę przez dokładnie 12 min. Masa powinna pod koniec miksowania być gęsta. Przekładamy ją do woreczka cukierniczego zakończonego szeroką tylką i wykonujemy okręgi z kremu zwężając je ku górze. Na koniec przyklejamy oczy i usta ( oczy zrobiłam z małych kropelek, a usta z większych). Jeśli nie masz gotowych kropelek czekoladowych wystarczy roztopić gorzka czekoladę. Przełożyć do woreczka foliowego, naciąć lekko róg i wyciskać małe i większe kleksy. Włożyć do lodówki i trzymać chwilę do stężenia. Babeczki przechowujemy w lodówce.

babeczki duszki
babeczki duszki
babeczki duszki

Może to Cię zainteresuje