Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Desery, Pralinki

Domowe kasztanki

Listopad 20, 2015 , 27124 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przepyszne domowe kasztanki, które są bardzo proste w wykonaniu i niezwykle pyszne. Podstawą są zmielone herbatniki maślane, które łączymy między innymi z kakao, miodem, masłem, orzechami i alkoholem. Do środka każdej pralinki dodajemy bakalie lub migdały. Bardzo fajnie smakują po kilku godzinach w lodówce i co najważniejsze trzymają kształt nawet po kilku godzinach w temp. pokojowej.

Kasztanki obtaczałam w zmielonych herbatnikach i wiórkach kokosowych. Nie mogę napisać, które są smaczniejsze ponieważ smakowały mi obie opcje.

Jeśli pralinki wyjdą trochę za suche dodaj więcej miodu lub troszkę więcej alkoholu.

Domowe kasztanki to jeden ze smaczniejszych i tak prostych deserów, które świetnie pasują na świąteczny stół, ale nie tylko. Fajnie sprawdzą się również jako prezent ręcznie wykonany. Idealnie pasują do kawy lub herbaty, a także na przyjęcia dla dzieci (wersja bez alkoholu).

Kasztanki są słodkie, kakaowe z wyczuwalnym smakiem herbatników i lekką nutą alkoholu. Zmielone orzechy tylko dodają im jeszcze bardziej intensywnego smaku i aromatu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pralinki trufle.

domowe kasztanki

DOMOWE KASZTANKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 30 kasztanków

  • 220 g herbatników maślanych
  • 120 g masła, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 3 łyżki kakao
  • 50 ml spirytusu
  • 50 g orzechów zmielonych np. włoskich, migdałów

DODATKOWO:

  • rodzynki lub migdały (do środka)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia (opcjonalnie zamiast herbatników)

Herbatniki mielimy w malakserze lub wkładamy do woreczka foliowego i miażdżymy wałkiem. Masło miksujemy z przesianym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy miód, przesiane kakao i spirytus, po dodaniu każdego składnika miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy zmielone orzechy i herbatniki (zostawiając ok. 3 łyżek do obtoczenia), mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, do środka każdej dodajemy rodzynkę lub obranego ze skórki migdała). Każdą kuleczkę obtaczamy w zmielonych herbatnikach lub wiórkach kokosowych. Wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Podajemy prosto z lodówki.

domowe kasztanki
domowe kasztanki
domowe kasztanki
domowe kasztanki

  • Ewa W

    kiedyś często podobne robiła moja mama,pycha ! :)

  • Jolanta Szyndlarewicz

    Koniecznie muszę je zrobic:)

  • Asia Lesia

    robiłam i muszę powiedzieć, że ciężkiej roboty przy tym nie ma :)
    mój przepis się trochę róźnił, ale to tylko dwoma szczegółami :)
    2 łyżki kakao i alkohol – domowa orzechówka taty :)

    pozdrawiam i zapraszam: http://withraisedhead.blogspot.com/

Może to Cię zainteresuje