Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto z ptasim mleczkiem „Kapucynek”

Listopad 23, 2015 , 23999 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto z ptasim mleczkiem „Kapucynek” to przepyszne połączenie delikatnych czekoladek z biszkoptem i kremem w dwóch smakach. Bardzo proste w wykonaniu i pomimo kilku warstw nie jest, aż tak bardzo pracochłonne. Ciasto wygląda niezwykle ciekawe po przekrojeniu, dodatkowo każdy kawałek można na wierzchu udekorować połówką ptasiego mleczka.

Bazą jest biszkopt kakaowy, bez proszku do pieczenia. Dzięki mące ziemniaczanej nie musimy go dodawać.

Krem budyniowy jest bardzo prosty ponieważ, nie musimy go później łączyć z masłem i nie ma mowy o zważeniu kremu. Tą opcję najlepiej lubię. Krem wzbogacony jest wiórkami kokosowymi. Uwaga: jeśli wiórki są dosyć duże możesz je wcześniej zmiksować, aby podczas jedzenie nie były tak bardzo wyczuwalne w swojej strukturze.

Kolejna warstwa to masa cappuccino na bazie kremówki i proszku cappuccino. Ja dodałam orzechowy, ale może być np. czekoladowy.

Pomiędzy warstwami układamy ptasie mleczko pod skosem, aby było fajnie przechylone. Podczas krojenia pięknie wygląda i fajnie smakuje.

Ciasto z ptasim mleczkiem „Kapucynek” to doskonała propozycja dla osób, którzy chcą czymś zaskoczyć swoich gości. Smakuje bardzo dobrze i nawet lepiej z każdym dniem. Warstwy bardzo dobrze się uzupełniają i nadają ciekawego posmaku. Ptasie mleczko to fajna niespodzianka i super smak.

Źródło przepisu: cukierenkaklementynki.

TUTAJ znajdziesz przepis na inne ciasta z kremem.

ciasto-z-ptasim-mleczkiem

CIASTO Z PTASIM MLECZKIEM „KAPUCYNEK”

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 800 ml mleka
  • 200 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g wiórków kokosowych

SKŁADNIKI NA MASĘ CAPPUCCINO:

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki cappuccino (orzechowe lub czekoladowe), proszek
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • opakowanie ptasiego mleczka, najlepiej czekoladowe

Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy powoli cukier i cały czas miksujemy jeszcze przez ok. 3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki dodajemy w kilku partiach suche składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 20-25 min. Jeszcze gorący biszkopt zaraz po wyjęciu upuszczamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie.
600 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i masłem do rozpuszczenia składników. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiane suche składniki. Do gorącego mleka wlewamy pozostałe mleko i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki. Podgrzewamy do zagotowania, na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Na wystudzony biszkopt wylewamy jeszcze gorącą masę budyniową i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wykładamy pod skosem ptasie mleczko w paru rzędach jeden za drugim. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz proszek cappuccino. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i cały czas miksujemy. Masę wykładamy na krem budyniowy. Za pomocą szpatułki z wykończeniem lub widelcem wykonujemy na wierzchu falę. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

ciasto-z-ptasim-mleczkiem
ciasto-z-ptasim-mleczkiem

  • dakina

    ciekawy przepis! zapisuję:)) upuszczanie nie wpływa na jakość czy wysokość biszkoptu. Wypróbowałam. jeśli nie ma być z górka lub nie ma opadać należy go piec w niższej temperaturze, jak każde ciasto , które powinno być płaskie. Przy temp, jaka jest w przepisie nie powinno się wybrzuszać ani opadać .

  • Czy mozna czyms zastąpić biszkopt? (nie mam piekarnika)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Pewnie :) zastap herbatnikami lub biszkoptami

  • klementynka

    szkoda, że nie podałaś inspiracji, bo kapucynek to mój autorski przepis- http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/01/kapucynek.html

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      nie wiedziała, ale juz poprawione :)

  • iksa

    Zapomniała Pani napisać, że do białek dodajemy żółtka :) Ciasto wygląda wspaniale, na pewno kiedyś wypróbuję.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzięki :) non stop zapominam jak pisze przepis o żółtkach ;/

  • Ewka

    Bardzo pyszne ciacho, dzięki za przepis. :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      super :)

Może to Cię zainteresuje