Ciasteczka cynamonowe


Pyszne, kruche i mocno aromatyczne ciasteczka cynamonowe. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Ciasteczka cynamonowe są idealne w Święta Bożego Narodzenia, pięknie pachną i sprawiają, że cały dom podczas ich pieczenia wypełniony jest cynamonowym zapachem.

Do ciasteczek dodałam cukier kryształ przez co ciasteczka zyskały lekko chropowatą strukturę i uroczo się odkształciły. Natomiast jeśli wolisz ciasteczka bardziej jednolite w konsystencji użyj cukru pudru do ich wypieku.

Ciasteczka są chrupiące, maślane i idealnie nadają się do wykrawania foremkami różnych kształtów. Doskonale nadają się do udekorowania choinki lub domu w okresie świątecznym.

Po upieczeniu ciasteczka trzeba przechowywać w szczelnym pojemniku. Spokojnie można je trzymać nawet do miesiąca.

Ciasteczka cynamonowe najlepiej smakują z filiżanką ciepłej herbaty, kawy lub ze szklanką mleka. W okresie zimowym są fantastycznym deserem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.

ciastka cynamonowe

CIASTECZKA CYNAMONOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 40 szt.

  • 250 g mąki tortowej
  • 120 g masła lub margaryny, zimnej
  • 115 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • szczypta przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałeczki i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko,sól, cynamon oraz przyprawę do piernika. Wszystko razem szybko zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Stolnice lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na gr. około 0,5 cm. Wykrawamy kółka o śr. 5-6 cm i w środku ok. 1 cm kółeczka. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15 min do lekkiego zarumienienia.

Patera na zdjęciu pochodzi ze strony Westwing.

ciastka cynamonowe
ciastka cynamonowe
ciastka cynamonowe
ciastka cynamonowe

wydrukuj teraz