Znajdź swój przepis

Szybkie pierniczki

16 grudnia, 2015

Szybkie pierniczki tzw. last minute od razu miękkie i pyszne bez czekania. Pierniczki idealne dla osób, które nie mają czasu lub zapomniały o upieczeniu tych klasycznych, które muszą swoje odleżeć. Doskonałe w smaku, aromatyczne z wyczuwalną nutą skórki pomarańczowej. Słodziutkie i lukrowane pierniczki na Święta.

Pierniczki podczas ich formowania dosyć mocno się kleją i koniecznie musisz zwilżać dłonie wodą. Innym patentem jest włożenie ciasta na godzinę do lodówki, schłodzone będzie ładnie się formowało.

Jeśli nie lubisz aromatu pomarańczy możesz go zastąpić skórką z cytryny, która fajnie orzeźwi i ożywi ich smak.

Pierniczki po upieczeniu trzymaj w szczelnym pojemniku. Moje nawet po tygodniu nadawały się do jedzenia.

Szybkie pierniczki to fajna propozycja na ostatnią chwilę i warto mieć taki przepis gdzieś pod ręką w świątecznym czasie.

Inspiracja: magiel kuchenny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.

szybkie pierniczki

SZYBKIE PIERNICZKI

SKŁADNIKI NA PIERNICZKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru drobnego do wypieków
  • 170 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru, mielonego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

* szklanka o pojemności 250 ml

Jajko, cukier, sodę oraz śmietanę miksujemy. Do składników przesiewamy mąkę razem z przyprawą do piernika, cynamonem, imbirem. Dodajemy sól oraz skórkę z pomarańczy i wszystko razem mieszamy łyżką. Zwilżonymi wodą dłońmi lepimy małe kuleczki (wielkość orzecha włoskiego) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min. Zostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder przesiewamy dodajemy ciepłą wodę oraz sok z cytryny. Mieszamy, aż uzyskamy dosyć płynną konsystencję lukru. Lukrujemy pierniczki i zostawiamy, aż zastygnie. Następnie lukrem robimy na pierniczkach wzorki. Jeśli lukier jest za rzadki dosyp więcej cukru pudru.

szybkie pierniczki szybkie pierniczki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pierniczki nadzialam bakaliami i orzechami. Wyszly pyszne!

    1. aneta Autor says:

      Super

  2. A ile wcześniej można/powinno się je zrobić ?

    1. aneta Autor says:

      Można na ostatnią chwilę

  3. kamyk-333 says:

    właśnie się pieką :)

  4. Pierniczki wyglądają pysznie :) Mam pytanie czy nadają się do nadziewania ?

    1. Ilovebake says:

      Nie robiłam ich z nadzieniem, ale dla pewności poleciłabym Ci ten przepis https://ilovebake.pl/2014/12/03/pierniczki-brukowce-przepis/

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x