Ciasto z piernikami katarzynka


Ciasto z piernikami katarzynka to ciekawy i pyszny pomysł na świąteczny stół. Kakaowy biszkopt, krem budyniowy o smaku kawy oraz pyszne pierniczki w oryginale katarzynki. Do ciasta możesz użyć dowolnych pierniczków w czekoladzie, jeśli nie masz możliwości wykonania własnych lub kupienia katarzynek. Ciasto jest mocne w smakach, czekoladowe oraz nie przesłodzone.

Krem budyniowy możesz wykonać także w inny sposób. Masło możesz rozpuścić z mlekiem i cukrami, następnie postępować jak w przepisie. Jest to wersja dla osób, które mają problem ze zważoną masą. Niestety i ja do nich czasami należę i ta wersja jest dla mnie nierzadko pomocna. Oczywiście krem ma inny strukturę i jest na pewno rzadszy od tego ucieranego.

Pierniczki do ciasta możesz dodać również te własnoręcznie upieczone lub te, które pozostały Ci po świętach. W ciągu kilku godzin w kremie powinny zmięknąć i ciasto dosyć łatwo będzie się kroić.

Ciasto z piernikami katarzynka koniecznie musi poleżeć całą noc w lodówce, ale jest absolutne minimum. Najlepiej jeśli będzie po całym dniu chłodzenia, a podane następnego dnia.

W cieście przeważają mocne smaki: czekolady, kawy i słodkich pierniczków. Wierzch to już kwestia gustu, ja posypałam czekoladową posypką, ale może być to polewa z gorzkiej czekolady.

Bardzo fajna propozycja w Święta Bożego Narodzenia, ale także po jeśli zostały nam niezjedzone pierniki.

TUTAJ znajdziesz przepis na domowe katarzynki.

ciasto z piernikami

CIASTO Z PIERNIKAMI „KATARZYNKA”

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pełne
  • 4 żółtka
  • 350 g masła, temp. pokojowa
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1-2 łyżki alkoholu np. spirytusu lub rumu

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki kawy, słabej
  • 1 łyżeczka cukru

DODATKOWO:

  • ok. 20-25 pierniczków katarzynek lub innych w czekoladzie
  • posypka czekoladowa lub polewa

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy jeszcze przez ok. 2 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na niskich obrotach do połączenia. W kilku porcjach dodajemy przesiane suche składniki i za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24×24 lub lekko większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 30 cm. W ten sposób nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
600 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i bardzo powoli wlewamy do zimnej mieszaniny z mleka, cały czas mieszając. Ponownie przekładamy na ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia masy. Owijamy folia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec łączymy z kawą oraz alkoholem.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie i lekko nasączamy. Wykładamy połowę kremu i układamy pierniczki. Wykładamy pozostały krem i przykrywamy biszkoptem. Lekko nasączamy pozostałym ponczem. Wierzch posypujemy posypką czekoladową lub wykonujemy polewę. Wkładamy do lodówki na min. całą noc lub jeden cały dzień.

Patera ze strony Westwing.

ciasto z piernikami
ciasto z piernikami

wydrukuj teraz