Znajdź swój przepis

Seromakowiec

22 grudnia, 2015

Ciasto znane pod nazwą seromakowiec, seromak lub sernik z makiem w mniej popularnej odsłonie, ale dla mnie najsmaczniejszej. Sernik i makowiec połączone w jednym cieście, naprzemiennie wykładane tworzy bardzo ciekawie wyglądające ciasto. Seromakowiec jest słodki, aromatyczny i dla fanów obu tych ciast to po prostu deser idealny.

Masa makowa jest mocno słodka, aromatyczna z bakaliami.

Masa serowa po upieczeniu jest zwarta, dosyć ciężka i fajnie utrzymuje się z makiem.

Podstawa to najzwyklejsze ciasto kruche, które uwielbiam i w tym przepisie pasuje idealnie.

Seromakowiec to tradycyjne ciasto na Święta Bożego Narodzenia, ale tutaj w wersji troszeczkę fikuśnej.

Klasycznie seromakowiec wypiekany jest warstwami, natomiast ja upiekłam naprzemiennie. Właściwie nie do końca można przewidzieć jaki będzie w środku kształt ciasta po upieczeniu i jak ułoży się wzorek.

Natomiast wygląd ciasta to jedno a smak drugie. Seromakowiec to bez wątpienia ciasto, które trzeba spróbować i koniecznie na święta.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z makiem i makowce.

seromak

SEROMAKOWIEC, INNY

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 150 g mąki tortowej
  • 120 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 1 1/2 szklanki maku
  • 100 g masła, roztopionego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu półtłustego, dwukrotnie mielonego
  • 200 g masła, roztopionej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki i szybko siekamy. Następnie dodajemy sól oraz żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Formę o wym. 24×24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Surowym ciastem wylepiamy formę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 20 min do lekkiego zapieczenia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Mak zalewamy gorącą wodą lekko ponad powierzchnię i zostawiamy do wystudzenia. Odsączamy i mielimy trzykrotnie w maszynce. Następnie dodajemy roztopione masło, żółtka, bakalie oraz aromat, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy powoli cukier i jeszcze przez chwilę miksujemy. Delikatnie łączymy pianę z masą makową.
Twaróg chwilę miksujemy, aby uzyskać kremową konsystencję. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce twaróg, masło oraz przesianą mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą dużej łyżki lub szpatułki łączymy z masą serową. Naprzemiennie wykładamy po dwie łyżki masy makowej i następnie dwie łyżki masy serowej. Powtarzamy czynność do wykorzystania składników. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 1 godz.

seromakowiec

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. aneta Autor says:

    24×24 cm

  2. A można użyć gotowej masy makowej?

  3. Dominika S. says:

    A można go zrobić bez spodu ?Ja ogólnie w sernikach lubie jak nie ma spodu ale nie wiem czy w tym przypadku może być bez?

    1. Ilovebake says:

      Akurat w tym przepisie dalabym jednak spod

  4. amandaricci-butikzprzepisami says:

    Apetyczne ciacho :) Ładnie wygląda w przekroju :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x