Znajdź swój przepis

Ciastka orzeszki

23 grudnia, 2015

Ciastka orzeszki z foremek to idealny deser na świąteczny stół. Mają przepiękny kształt i bardzo prosto je wykonać. Ciasteczka są kruche z kremem na bazie mleka w proszku oraz dodatkiem orzechów (opcjonalnie). Ciastka orzeszki możesz przygotować w patelni, foremkach lub opiekaczu. Dostępne są w dobrze zaopatrzonych sklepach agd lub internecie.

Ciastka orzeszki możesz przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku np. w lodówce.

U mnie na zdjęciach widać lekkie pęknięcia ze względu na dodatek cukru „kryształ”. Jeśli użyjesz drobniejszego będą miały jednolitą strukturę.

Podczas przygotowania ciastek i wrzucania ich na patelnię należy zobaczyć jaka wielkość kuleczek będzie odpowiednia. Zbyt duże  będą wylewać się z formy, natomiast zbyt małe nie będą miały ładnego kształtu. U mnie była to wielkość dorodnej wiśni.

Według mnie ciastka orzeszki są idealne na Święta Bożego Narodzenia. Ich uroczy kształt i przepyszny smak na pewno skusi nie jedną osobę przy świątecznym stole. Dodatkowo z podanych składników wychodzi bardzo dużo ciasteczek.

TUTAJ znajdziesz inny przepis na ciastka orzeszki.

ciastka orzeszki

CIASTKA ORZESZKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 120 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 1/2 – 2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, niekoniecznie

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz sodą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Po tym czasie nagrzewamy maszynkę do orzeszków i napełniamy otworki kuleczkami ciasta o wielkości wiśni lub troszkę większej. Pieczemy, aż do momentu kiedy orzeszki same będą odskakiwać z foremki. Zostawiamy do wystudzenia.
Wodę, masło oraz cukier przekładamy do rondelka i gotujemy do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy. Wkładamy do lodówki na godzinę i następnie napełniamy orzeszki.

ciastka orzeszki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo pyszne, polecam :)
    Pieklam w foremkach takich pojedynczych w piekarniku. Upieklam je 3 tyg. przed swietami, trzymalam w pokojowej temp. wszystko z nimi ok.
    Ciasteczka rozeszly sie bardzo szybko..na pewno do nich wroce :)

  2. Czy ciasteczka robią się miękkie po przełożeniu kremem?

    1. aneta Autor says:

      po kilku dniach zczynaja chlonąc wilgoć z kremu

  3. A czy upielka się w foremkach takich do. Piekarnika i jaka temperatura oraz czas pieczenia jeśli bym mogła wiedzieć

  4. Agnieszka says:

    Jaka porcja orzeszków wychodzi z tego przepisu?

    1. Ilovebake says:

      Dokładnie nie liczyłam, ale na pewno duży talerz ciasteczek

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x