Znajdź swój przepis

Piernik świąteczny

23 grudnia, 2015

Piernik świąteczny z tego przepisu możesz wykonać tuż przed świętami i będzie idealny. Piernik jest od razu mięciutki i wilgotny. Przełożony jest marmoladą i masą mleczną na bazie mleka w proszku. Całość polana polewą z gorzkiej czekolady. Jeden z lepszych pierników, które zrobisz na ostatnią chwilę.

Piernik jest bardzo delikatny, puszysty i leciutki dzięki dodaniu herbaty oraz oleju. Nie trzeba czekać kilku tygodniu, aż zmięknie.

Bardzo dobrze się przechowuje i po upieczeniu spokojnie możesz leżeć nawet tydzień w lodówce.

Do piernika dodałam marmoladę wieloowocową, ale możesz użyć swojego ulubionego smaku, najważniejsze, aby była twarda i gęsta. Poza tym smak to już kwestia gustu.

Masa mleczna jest niesamowicie pyszna i słodka. Jeśli zaraz po wykonaniu będzie rzadka wkładamy ją na chwilę do lodówki i ładnie stężeje. Idealnie pasuje jako przełożenie piernika i fajnie współgra z marmoladą. Jeśli nie przepadasz za takimi mlecznymi kremami możesz zastąpić je kremem grysikowym na bazie kaszki manny.

Piernik świąteczny jest przepyszny, szybki i nie sprawia problemów podczas pieczenia. W święta to jeden z tych przepisów tzw. „pewniaków”. Idealnie skomponowany, ładnie się kroi i dobry do przewożenia.

piernik świąteczny

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

SKŁADNIKI NA PIERNIK:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g miodu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mocnej herbaty, ostudzonej
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do piernika, domowej lub gotowej
  • 1 łyżka kakao

SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4-1 szklanka mleka w proszku

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • ok. 400 g marmolady, ulubionej

Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze miksujemy przez 2-3 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód (jeśli jest stały można lekko podgrzać i ostudzić), olej oraz herbatę. Cały czas miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniku w kilku porcjach. Trzy formy o wym. 24×24 lub większe smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Można upiec także jedna po drugiej. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Masło, cukry oraz mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji (jeśli jest za rzadka można włożyć na chwilę do lodówki).
Jeden blat piernikowy układamy w formie, smarujemy połową marmolady. Przykrywamy drugim blatem piernikowym, wykładamy masę mleczną. Przykrywamy trzecim blatem i smarujemy marmoladą.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki gorzkiej czekolady i zostawiamy na 2 min. Po tym czasie mieszamy i polewamy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

piernik świąteczny  piernik świąteczny

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Najlepszy piernik ever! Mąż nie mógł się nim najeść 🙂🙂 jutro dzień Babci i Dziadka w przedszkolu, więc wracam kolejny raz….🙂💖

    1. Dziękuję bardzo :)

  2. Super przepis. Na polewę stosuję lukier z cytryny i cukru. Genialny posmak.

  3. Czy może być blacha 25×35

    1. Trzeba zwiększyć składniki tak o 1/4 :)

  4. Niezmiennie od 3-4 lat mój must have na święta ❤️

    1. Przepyszny piernik. U mnie trzecie Boże Narodzenie jak go robię. Jak się ogromnie cieszę, że trafiłam na ten przepis. Moim zdaniem nie ma lepszego. Właśnie upieklam placki i jeszcze czeka mnie przełożenie kremem.

  5. Przepyszny piernik
    Cała rodzina przepada za nim. Dodaję marmoladę pomarańczową z cynamonem ♥️

  6. Witam serdecznie :) Chcę zrobić to ciasto na święta, jednak nie lubię posmaku sody, czym można ją zastąpić? Czy wystarczy dać więcej proszku do pieczenia? Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego :)

    1. Można poł sody zastąpić proszkiem :)

  7. Przepis jest super tylko trzeba uważać na krem aby nie był za rządki ja zmieniłam na inny(od Milky weya) a teraz chcę zrobić grysikowy

    1. Katarzyna says:

      Krem na mlekiem w proszku nie wychodzi za rzadki bo szybko tężeje ja używam takiego kremu do tynkowania tortu i jest sztywny i stabilny

  8. Dziękuję za ten przepis ❤
    Jest genialny. Mój mąż jest totalnie uzależniony od tego piernika i gości on u nas nie tylko w święta. Przepyszne, puszyste ciasto. Lepszy niż pierniczki alpejskie 🥰

  9. Pyszny puszysty rewelacja☺️

  10. Piekę regularnie. Ciasto miód-malina ❤️Smaruję powidłami śliwkowymi a na polewę robię lukier z cukru pudru i cytryny. Przepychota!

  11. Witam
    Dodałam mleko w proszku do cieplej masy maślanej
    Czy krem wyjdzie?
    Jest bardzo rzadki

  12. Malgorzata says:

    Czy jeśli upiekę ciasto w całości a nie każdy blat osobno to czy muszę potroić listę składników?

    1. Nie, jeśli proporcja blaszki będzie podobna co w przepisie :)

  13. Czy tą masę z mlekiem w proszku można jeszcze dodatkowo zblendowač żeby wyszła gładka? 🙂 Planuję zrobić piernik na te święta 🙂

    1. Tak lub przetrzec przez drobne sitko.

  14. Magdalena says:

    Upiekłam i jest pyszny :) zamiast przełożenia z mlekiem w proszku zrobiłam masę z mascarpone, śmietanki i białej czekolady. Mam pytanie czy mogę zamrozić ciasto z taką masą z białej czekolady? Jak najlepiej rozmrażać?

    1. Mozna zamrozic szczelnie owinięty folia i później odmrazamy w temp pokojowej i dopiero zdejmujemy folie po odmrozeniu.

  15. W opisie ciasta nie jest napisane że wlewałam się olej, proszę poprawić

    1. Jest w przygotowaniu tylko proszę doczytać :)

  16. Ile tu trzeba mleka w proszku?

    1. 3/4 lub 1 cała szklanka :)

  17. Dzień dobry, może Pani zdradzić ile dni wcześniej można upiec ciasto aby na święta było nadal świeże i smaczne. Chciałbym upiec ciasto dziś 21.12 a przełożyć 24.12. Czy to według Pani dobry pomysł?
    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt. Kasia

    1. aneta Autor says:

      Tak, będzie ok :)

  18. Jak dlugo moze stać przełożony już piernik?

    1. aneta Autor says:

      Spokojnie kilka dni :)

  19. Ile piec za jednym razem cały placek?

    1. aneta Autor says:

      Około 40-50 minut do tzw. Suchego patyczka

  20. aneta Autor says:

    Tak :)

  21. Pyszny. Robi się expresowo. Właśnie zamiast marmolady dałam domowe powidło.
    Żeby było szybciej upiekłam jeden duży placek i podzieliłam na 3 blaty.
    Też się udało????.

  22. Czy marmoladę można czymś zastąpić?

    1. aneta Autor says:

      Można np. Dobrymi powidłami śliwkowymi ????

  23. Witam
    Czy można całość ciasta upiec za jednym razem i później tylko przekroić piernik na 3 części?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  24. W ubiegłym roku z tego przepisu zrobiłam pierwszy raz piernika , tak wszystkim smakował , ze w tym roku nie dają spokoju , ten piernik musi być

    1. aneta Autor says:

      Super :)

  25. Justyna Kleszczyńska says:

    Przepyszny.A czy jest składnik, którym można zastąpić mleko w proszku? Corka ma alergie

    1. aneta Autor says:

      Możesz zrobić krem grysikowy i dodać kaszkę manna

  26. Czy robił ktoś ten piernik w keksówce?jak z proporcjami?

  27. Ten piernik to najlepsze ciasto jakie można sobie wymarzyć na święta Bożego Narodzenia. Nieraz jednak zdarza mi się go upiec w ciągu roku bo tak za nim tęsknię.

    1. aneta Autor says:

      Super :)

  28. Jaka jest pojemność szklanki?

    1. aneta Autor says:

      250 ml

  29. aneta Autor says:

    Najlepiej wielokwiatowy

  30. Witam serdecznie jeżeli chce zrobić piernik na blaszce 25/40 to podwoić proporcję czy zrobić z półtorej porcji?

    1. aneta Autor says:

      Lepiej podwoić

  31. Mam pytanie czym można zastąpić miód. Mam chęć go zrobić lecz nie po drodze mi z miodem.

    1. aneta Autor says:

      Może być też melasa :)

  32. Robiłam 2 razy. Za pierwszym wyszło pycha, za drugim super urosło, po czym po upieczeniu opadło i zrobił się zbity zakalec. Co mogło być powodem?

    1. aneta Autor says:

      moze zbyt dlugie miksowanie?

  33. Ciasto rewelacyjne
    Ja zrobiłam z masa budyniowa bo mąż nie kupił mleka w proszku
    W połączeniu z domowymi powidłami pychota.

  34. Dziękuję za przepis, to ciasto to jest poezja. Wyszło pyszne, goście zachwyceni. Napewno zagosci ten przepis u mnie na stałe. Pozdrawiam.

  35. Nigdzie nie mogę znaleźć marmolady :( dżem lub konfitura się nada?

  36. Najlepszy piernik jaki jadłam mega!!

  37. Piernik jest prze-pyszny :) rodzina zażyczyła sobie na święta, tak wszystkim smakował :) i już zadomowił u nas na stałe :)

  38. Bardzo pięknie dziękuję za ten przepis . Życzę wszystkiego dobrego , wesołych świąt, spełnienia marzeń :) pozdrawiam

  39. Jeszcze jedno pytanko. Będę piekła każdy spód po kolei. Czy pozostała masa na ciasto moz3 po prostu czekać czy lepiej wstawić ja do lodówki. Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam. I zycz3 wesołych świąt Bożego Narodzenia

    1. aneta Autor says:

      lepiej do lodowki

  40. Będę piekła jutro. Mam pytanko pieczemy z termoobiegiem cze bez. Z góry dziękuję za informację. Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Bez :)

    2. Dziękuję

  41. Wczoraj zabrałam się za pieczenie, z rozpędu zrobiłam dwa ! :) Nie mogę się doczekać aż dzisiaj spróbuję !
    Jestem zachwycona! tak jak zawsze ze stresu coś mi nie wychodzi, tak tym razem wszystko wyszło rewelacyjnie. Piernik idealny wilgotny, a krem to totalna bomba – dodałam odrobinę mniej cukru, i jest nieziemski.

  42. Nie doczytałam że miód musi być prawdziwy i dałam sztuczny :( czy to oznacza że piernik nie wyjdzie? :(

    1. aneta Autor says:

      Powinien wyjść

  43. aneta Autor says:

    2-3 dni wczesniej :)

  44. aneta Autor says:

    Lepiej zrobić ciasto upieczone i przechowywać w lodówce

  45. Anna Skorupa says:

    A czy można upiec ciasto w jednej blaszce i pokroić na 3 blaty?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

    2. Agnieszka says:

      Ja upiekłam w jeden i po godzinie miałam wciąż mokry patyczek. Z wierzchu się lekko spalił :(

    3. aneta Autor says:

      moze kwestia piekarnika

  46. Patrycja says:

    Pyszny! Nic dodać nic ująć! Goście się zajadali, no i mąż – co najważniejsze :D

  47. Przepyszny Piernik! Zrobiłam go na te święta i jestem zachwycona smakiem. Upieklam w tortownicy 26cm(wyszedł dość wysoki..) dałam Powidla z wegierek do środka zamiast Marmolady i zamiast gorzkiej czekolady 1,5 mlecznej. Jest tak pyszny, że zagości na moim stole nie tylko w święta..
    Dziękuję za przepis☺️

  48. ile czasu piec jesli piecze się całośc ?

    1. aneta Autor says:

      Po około godzinie sprawdzić patyczkiem czy suchy

  49. A ma Pani przepis na jakiś krem na bazie kaszy manny? Pozdrawiam.

    1. aneta Autor says:

      Zerknij na przepisy na miodównik :)

  50. Upieklam dziś ciasto na święta no i… Zapomniałam dodać oleju, mam nadzieję, że nie będzie za suche :( miałam problem z masą mleczna, straszne grudki od mleka w proszku się robiły

  51. Witam serdecznie a czy można upiec całe ciasto za jednym razem a potem podzielić na blaty? Czy koniecznością jest pieczenie 3 osobno :)?
    Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedź :)

    1. aneta Autor says:

      Można upiec raz, ale wydłuży się czas pieczenia :)

  52. Czy ten piernik musi być przechowywany w lodówce ?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  53. Jakiego miodu należy użyć – sztucznego czy prawdziwego?

    1. aneta Autor says:

      Prawdziwego

  54. Czy można upiec ciasto w jednej blasze a potem po upieczeniu przekroić piernik na trzy części?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  55. Patrycja L. says:

    Czy mogę zamienić formę na tortownicę o średnicy 24 cm? nie wpłynie to na dopiekanie się środka ciasta?

  56. Jaki jest wymiar blaszki do tych proporcji?

  57. Dominika S. says:

    A będzie tu pasować masa bydyniowa z przepisu na snicersa? Zamiast tej masy na mleku w proszku?

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

  58. Piernik rewelacyjny – smakuje niczym pierniczki alpejskie.Upiekłam w całości i przekroiłam na 3 części – bez problemu.Jedyne co wymienię,to krem,bo ten z przepisu jest za słodki i zbyt luzny. Zrobię maślany, lub z kaszką – bez mleka w proszku. Na święta zrobię go na pewno.

  59. Czy piernik jest wilgotny? czy nie jest za suchy?

    1. Ilovebake says:

      Piernik wychodzi delikatny i wilgotny :)

  60. Polecam przepis. piernik przepyszny. Na moje średnie umiejętności cukiernicze- piernik wyszedł na 5 !! :-)))

  61. kosmetasia says:

    Zrobiłam dwukrotnie! Przepyszny, choć za pierwszym razem masa była strasznie lejąca.

    1. Dominika S. says:

      A co zrobiła Pani za 2 razem ze wyszła gestsza masa?

  62. Jolanta S. says:

    Bardzo smakowicie wygląda ten piernik:) Porywam przepis:). Korzystając z okazji życzę zdrowych i wesołych Świąt:)

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję i wzajemnie Wesołych Świąt :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x