Znajdź swój przepis

Ciasto jogurtowe z sercem

10 lutego, 2016

Ciasto jogurtowe z sercem w środku idealne na Walentynki. Wilgotne, delikatne przypominające w smaku troszkę ciasta piaskowe. W środku serce z ciasta kakaowego, które pięknie wygląda i tworzy bardzo ciekawy motyw walentynkowy i co najważniejsze zaskakuje.

Ciasto jest banalnie proste i najważniejsze, aby składniki były w temp. pokojowej wtedy unikniemy zakalca. Ja użyłam keksówki silikonowej i ciasto zaczęło mi się na boki „rozpychać”. Jeśli chcesz, aby ciasto miało ładny kształt wystarczy do pieczenia użyć standardowej formy blaszanej. Wtedy będzie rosło do góry, a nie na boki.

Serduszka układamy jeden obok drugiego i zalewamy ciastem. Cały sekret tego niesamowitego ciasta.

Ciasto jogurtowe długo zachowuje świeżość i po upieczeniu zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Spokojnie może leżeć kilka dni i będzie nadal wilgotne i dobre.

Ciasto jogurtowe z sercem to fajny patent na zaskoczenie w Walentynki kogoś bliskiego. Natomiast można z ciasta kakaowego wykrawać także inne kształty np. gwiazdki, zwierzęta lub znaki. Inspiracja: lidien

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Walentynki.

ciasto na walentynki

CIASTO JOGURTOWE Z SERCEM

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 75 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 jajko
  • 40 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA CIASTO JOGURTOWE:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem oraz sodą. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Przekładamy do torownicy o śr. 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez ok. 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Wykrawamy serca za pomocą foremki.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy powoli olej, jogurt, sól oraz suche składniki. Formę keksówkę (najlepiej zwykłą, a nie silikonową) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1/3 ciasta, następnie układamy w pionie serce jeden przy drugim lekko dociskając, aby troszkę zagłębiło się w cieście. Zalewamy powoli pozostałym ciastem. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka.

ciasto na walentynki ciasto na walentynki ciasto na walentynki

Tutaj znajdziesz mój profil na Instagramie, gdzie zobaczysz więcej zdjęć od kuchni.

ciasto-jogurtowe-z-sercem-5

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam. Pieklam wczoraj ciasto z tego przepisu. Robiłam je krok, po kroku. Niestety po 50 minutach pieczenia (grzałka góra-dół) ciasto było z zewnątrz wystarczająco zarumieniona, a środek zakalcowaty (baaa, wręcz surowy). Uratowałam wypiek, dodatkowanym pól godzinnym pieczeniem (właczając tym razem termoobieg). Przepis chyba do poprawy.

    Pozdrawiam.

  2. jaka długość i wysokość keksówki? lub wysokość serc… chcę, aby wszystko pasowało.

    1. Ilovebake says:

      U mnie była to 10 x 20 cm, ale lepiej jeśli będzie troszkę dłuższa

  3. Kamila P. says:

    Takie mi wyszlo. :) robiłam na walentynki. Narzeczony był zachwycony :D

  4. Kamila P. says:

    Polecam każdemu ten przepis. Tylko kakao z umiarem. :) ja dałam czubate łyżki to wyszły serduszka strasznie gorzkie. Zrobiłam drugi raz, z mniejszą ilością i wyszlo pycha :)

  5. Kamila P. says:

    Mi wyszło pyszne :) i wcale nie jest trudne. Dziękuję za każdy przepis :) :) pozdrawiam

  6. Pysznie wygląda ;) Pamiętam, że kiedyś bodajże na stronie Moje Wypieki, widziałam takie ciasto z króliczkiem zamiast serduszka ;p a nadal nie spróbowałam upiec..

    1. Ciasto wbrew pozorom jest trochę trudne. Szczególnie „zalewanie” serduszek reszta białego lepkiego i gęstego ciasta. Z ilości składników i wykorzystaniu zwykłej formy keksowej (mniejszej) ciasta białego po prostu zabrakło :| musiałam dołożyć po bokach resztki po serduszkach. Liczę na farta,że wyjdzie… Póki co jestem w trakcie pieczenia…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x