Znajdź swój przepis

Gruszkowa chmurka

8 marca, 2016

Przepyszne ciasto gruszkowa chmurka na kruchym cieście z gruszkami w galaretce, kremem śmietankowym oraz chrupiącą bezą. Rewelacyjne ciasto, które na pewno większości będzie smakowało.

Kruche ciasto za sprawą dużej ilości żółtek jest naprawdę delikatne i lekko wyrośnięte za sprawą proszku do pieczenia.

Warstwa z galaretką (u mnie agrestowa) najlepiej jeśli będzie o smaku gruszki z kawałkami tych pysznych owoców. Gruszki możesz zastąpić swoimi ulubionymi owocami w zimę np. z puszki. Natomiast latem używaj sezonowych owoców. Bardzo podobne ciasto już piekłam w wersji z wiśniami tzw. „zemsta teściowej”.

Krem na bazie kremówki i mascarpone troszkę zagęściłam żelatyną, aby trzymała się bardziej podczas krojenia. Jeśli nie chcesz dodawać żelatyny postaraj się o śmietankę 36% lub dodaj więcej mascarpone.

Beza jest bardzo prosta w wykonaniu i po upieczeniu bardzo chrupiącą. Jeśli chcesz, aby pozostała chrupiąca wykładaj ją na krem około 2 godzin przed. Z każdym dniem beza zaczyna mięknąć, ponieważ wchłania wilgoć z kremu. Beza ma bardzo fajny smak dzięki dodaniu wiórków kokosowych, sprawdzą się również płatki migdałowe.

Gruszkowa chmurka to słodkie, delikatne ciasto i przede wszystkim zaskakuje smakiem. Gruszki fajnie wyłamują się smakiem i nadają charakteru. Bardzo polecam dla osób, które uwielbiają ciasta z kremem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto z gruszkami

GRUSZKOWA CHMURKA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 150 g masła lub margaryny, zimnej
  • 4 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ GRUSZKOWĄ:

  • 0,5 kg gruszek
  • 2 galaretki gruszkowe lub agrestowe
  • 800 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka oraz sól i szybko zagniatamy. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem dno. Wkładamy do lodówki na 30 min. Nakłuwamy całe widelcem i pieczemy w temp. 190 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Gruszki kroimy na kawałki i wykładamy na kruche ciasto. Tężejąca galaretkę wykładamy na gruszki, wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na gęsty krem. Dodajemy cukier puder oraz wlewamy żelatynę, chwilę miksujemy. Wykładamy na galaretkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Bezę wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie masz drugiej bezę upiecz zaraz po cieście kruchym) wykonując kleksy i dodając na wierzch wiórki kokosowe. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy temp. do 140 C i pieczemy przez 40 min. Następnie zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez około 20 min. Bezę zostawiamy do wystudzenia, następnie nakładamy na warstwę z kremem. Podajemy od razu lub owijamy folią i chłodzimy przez kilka godzin.

ciasto z gruszkami  ciasto z gruszkami ciasto z gruszkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo dobre ciasto

  2. Czy śmietanę można zastąpić ubitym mleczkiem kokosowym? :)

    1. aneta Autor says:

      tak:)

  3. Czy do ciasta można użyć gruszek ze słoika?

    1. aneta Autor says:

      Tak, smak będzie nieco inny niż ze świeżymi:)

  4. Katarzyna says:

    Mam tylko jedna galaretke, a za granica nie moge jej kupic. Czy wystarczy jedna czy lepiej dodac zelatyne?

    1. aneta Autor says:

      Lepiej wypełnić zelatyna

  5. Witam. Chciałam zapytać form.do pieczenia jakiej firmy pani używa lub poleca?

    1. aneta Autor says:

      zazwyczaj kupuje te z silikonowymi obręczami i szklanym dołem :)

  6. Angelkika says:

    Super ciacho . Ja wczoraj zrobiłam i jest mega pyszne . Naprawdę polecam innym .

  7. Wyszło bardzo smaczne i lekkie ciasto. Smakowało nawet osobie, która nie lubi gruszek :) Dzięki za fajny przepis.

  8. jestem w trakcie pieczenia. Właśnie wyrzuciłam drugą bezę :( przypala mi się od spodu :'( to mój pierwszy raz z bezami, myślałam, że będzie prościej :/ jakieś rady?

    1. Ilovebake says:

      Hmmm ja swoją piekłam w trybie góra-dół na środkowym poziomie piekarnika:) Możesz również piec w temp. 140 C przez pół godziny i potem zmniejszyć do 100 C i podsuszać przez 1-1,5 godz, az bedzie pekac.

    2. Dziękuję za radę, dziś spróbuje jeszcze raz, mam nadzieję, że tym razem wyjdzie, bo ciasto wygląda obłędnie i te gruszki!! :D :) Wesołego Alleluja!! ;)

  9. Wspaniałe ciasto!

  10. Mniam! *.* Zaryzykuję i zrobię :)

  11. O mamo,jakie cudo!
    Bosko wygląda :)

  12. Z gruszkami wygląda pięknie :)

  13. Zulu K. says:

    Fantastyczne ciacho ! Aż mi ślinka cieknie, tak bym je teraz spałaszowała :)

  14. amandaricci-butikzprzepisami says:

    Apetyczne ciacho i super nazywa się :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x