Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka majonezowa

Marzec 15, 2016 , 8168 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babka majonezowa z tego przepisu zawsze się udaje i jest niesamowicie smaczna. Wilgotna, słodka i pyszna babka z majonezem, którego w cieście nie czuć. Babka jest niezwykle prosta w przygotowaniu właściwie wszystkie składniki jedynie miksujemy i mamy gotowe ciasto do pieczenia.

Majonez w cieście pełni rolę nawilżacza np. zamiast masła lub oleju. Połączenie mąki tortowej i ziemniaczanej daje ciastu lżejszą strukturę coś na kształt lekko piaskowej.

Babka majonezowa pomimo dodania tego dziwnego składnika, który na pierwszy rzut oka w ogóle tutaj nie pasuje okazuje się niezłym hitem. Przepyszna, szybka babka, którą spokojnie możesz wykonać na ostatnią chwilę.

Wierzch ciasta polałam białą czekoladą wymieszaną z kremówką. Polewa pięknie prezentowała się z kolorową posypką, ale co najważniejsze cudownie smakowała z ciastem.

Babka majonezowa na pewno warta jest wypróbowania i jeśli akurat nie masz masła, oleju lub margaryny to bardzo dobry zamiennik. Polecam ten przepis na Wielkanoc.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babka z majonezem

BABKA MAJONEZOWA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiony aromat luk ekstrakt (2 łyżeczki)

DODATKOWO:

  • 80 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • posypka cukrowa (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Obie mąki razem z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy cukry, aromat, jajka oraz majonez. Miksujemy przez około 3-4 minuty, aż masa będzie lekko napuszona. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką lub kaszką manną. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 160 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Babkę studzimy po pieczeniu przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po około 1 godzinie wyjmuje i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Delikatnie wyjmuje z formy i polewamy lukrem, pudrujemy lub podajemy samodzielnie.

babka z majonezem
babka z majonezem
babka z majonezem
babka z majonezem
  
babka z majonezem

Może to Cię zainteresuje