Tort czekoladowy z Maltesersami


Tort czekoladowy z Maltesersami to przepyszny i wyjątkowy wypiek na szczególne okazje. Kakaowy biszkopt nasączony ponczem, przełożony prostym kremem czekoladowym i udekorowany słodkimi kuleczkami Maltesers. Tort nie jest skomplikowany w wykonaniu, a dekoracja jest prosta i efektowna.

Biszkopt pieczemy w tradycyjny sposób przekrawając na trzy części. Do nasączenia użyłam mocnej herbaty, ale możesz ją wymieszać z alkoholem np. wódką, wiśniówką.

Krem jest szybki i prosty. Kremówkę ubijamy z mascarpone na gęsty krem (nie przejmuj się, że na początku będzie wyglądał na zważony, miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita i gęsta). Do kremu dodałam mleczną czekoladę, nutellę, masło orzechowe oraz starte cukierki. Równie dobrze będzie smakował bez masła oraz cukierków. Tutaj możesz wykonać krem ze składników, które bardziej Ci pasują.

Krem jest delikatny, lekki oraz czekoladowy z wyczuwalnym smakiem orzechów.

Wierzch oraz boki dobrze smarujemy kremem i po lekkim stężeniu wciskamy kuleczki. Najsłodszą częścią tortu czekoladowe są właśnie te kuleczki. Jeden kawałek i jesteśmy nasyceni.

Tort czekoladowy z „Maltersami” jest pyszny, słodki i rewelacyjny w wyglądzie. Polecam także na urodziny dla dzieci.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort czekoladowy

TORT CZEKOLADOWY Z MALTESERSAMI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g nutelli
  • 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
  • 5-6 cukierków „michałki”

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 1/3 szklanki alkoholu np. wódki, wiśniówki (opcjonalnie)

DODATKOWO

  • 4 opakowania kulek Maltesers

Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki delikatnie mieszamy. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej o szklanym dnie. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu biszkopt rzucamy z wysokości 30 cm na zabezpieczona podłogę. Zostawiamy do wystudzenia, wyjmujemy z formy i przekrawamy na trzy części.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystudzenia. Cukierki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kremówkę ubijamy razem z mascarpone na sztywną masę. Następnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą, nutellą, masłem orzechowym oraz startymi cukierkami.

Jeden blat biszkoptowy układamy na paterze, nasączamy. Wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem i ponownie nasączamy. Wykładamy krem i przykrywamy trzecim blatem, nasączamy i smarujemy wierzch oraz boki kremem. Wstawiamy na 1-2 godz do lodówki, aby masa stężała. Następnie dekorujemy maltersami, przykładając kuleczki dosyć mocno do kremu. Wkładamy do lodówki na całą noc.

tort czekoladowy
tort czekoladowy z maltesersami
tort czekoladowy z maltesersami
tort czekoladowy z maltesersami

wydrukuj teraz