Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka cytrynowa wilgotna

Marzec 18, 2016 , 160324 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Przepis jest niezwykle prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Babka idealna na Wielkanoc, ale równie pyszna do herbaty lub kawy.

Babka cytrynowa z tego przepisu to klasyczne ciasto ucierane. W przypadku takich ciast należy pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Różnica temperatur spowoduje na pewno, że ciasto będzie zakalcowe.  Składniki muszą być także ze sobą dobrze połączone, ale co równie ważne nie można za długo miksować ciasta, ponieważ staje się wtedy cięższe. Miksuj tylko do połączenia składników.

Babka cytrynowa jest wilgotna, dosyć słodka o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrynowym. Idealna na świąteczny stół, możesz ja także upiec w niedużej formie na babkę.

Uwielbiam właśnie takie proste i pyszne babki. Niejednokrotnie takie ciasta są dla mnie smaczniejsze od tych z kremem. Uwielbiam czas Świąt Wielkanocnych, kiedy babki ucierane, piaskowe i drożdżowe są na czele wypieków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne i nie tylko.

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA WILGOTNA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 340 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z cytryny
  • aromat cytrynowy (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy z sokiem oraz skórką z cytryny oraz aromatem cytrynowym (opcjonalnie). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i środek ciasta lekko przecinamy nożem aby ładnie pękło. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godzin. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

babka cytrynowa
babka cytrynowa
babka cytrynowa

  • http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/ Zulu k

    Bardzo lubię babkę cytrynową ! Jestfenomenalna nie tylko na święta, ale i bez żadnej konkretnej okazji :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      To prawda :)

  • Ania

    Dzisiaj ja zrobiłam, zaraz jak trafiłam na przepis.Przepyszna :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziękuję :)

  • Paulina Cysek

    A to moja dzisiejsza babeczka cytrynowa z Twojego przepisu :) (trochę się przypiekła ale to wina piekarnika ;)

  • Paulina Cysek

    a tu w całej okazałości :) dziękuję za kolejny pyszny przepis ! :*

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super Ci wyszła :)

  • Ula

    Czy można z tego przepisu upiec małe babeczki? Ile czasu należy je wówczas piec w piekarniku i ile stopni?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Hej, spokojnie możesz je upiec w formie babeczek. Po około 20 min zobacz patyczkiem czy ciasto jest suche :)

  • Andzia

    Hej :) A jakie są wymiary keksówki?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      około 24 cm na 10 cm

      • Andzia

        Dziękuję ;)

  • Monika Krupa

    czy można tą babkę upieć w formie wysokiej, takiej do babki właśnie, czy tylko w keksówce?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Możesz także w formie na babkę :)

  • Yokka999

    Przepyszna :) moja pierwsza babka w życiu i sukces!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Piękna :)

  • Anita Demczuk

    Zrobiłam w formie muffin i wyszły przeeepyszne! :)

  • ania

    W przepisie jests sok z cytryny, ale nie widzę w jakiej ilości. Przypuszczam, ze z jednej calej cytryny? Proszę o odp bo właśnie jestem w trakcie przygotowywania się do pieczenia :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dokładnie :)

  • nina82

    Babka wyszla bardzo puszysta. Dodalam tylko 230g.cukru.poniewaz wole mniej slodkie. Przepyszna…

  • Ania

    Zrobiłam babkę według przepisu. Wyszła wspaniała. Mąż myślał, że jest ze sklepu. To moja pierwsza babka cytrynowa. A przepis powędrował dalej.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Wow dziękuję za taki komentarz :)

    • karolach

      Nie chcę nic mówić, ale ciasta ze sklepu zazwyczaj są…. gorsze niż domowe :p Widocznie macie dobrą cukiernię hehe ;p

  • Marianna Chlebowska

    https://uploads.disquscdn.com/images/925ba60e42c1318c3bb65974b0f3e7a94eae1769a0eb9949f9f307d25bfb6f4d.jpg

    Dziękuję za pyszny przepis, ciasto wyszło wyśmienite i puszyste!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      :)

  • Suvik Suvik

    A ja zrobiłam w wersji bezglutenowej na mące jaglanej i też wyszło ekstra. Muszę powiedzieć, że nawet przerosło moje oczekiwania. Więcej zdjęć na blogu mamazmotylem.blogspot.com

    Pozdrawiam! https://uploads.disquscdn.com/images/fc930f8493a1b78769e32967c3fcec633e542fc3f0df174b1399d0122ae02c6a.jpg

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super :)

  • Agnieszka Kulawczyk

    :) Co zrobić, aby nie wyszedł zakalec?
    Długo miksujemy masło z cukrem? I czy po dodawaniu jajek (po jednym) miksujemy tylko chwilkę? W ubiegłym roku wyszedł mi mega zakalec, ale odpłynęłam podczas miksowania – stąd moje pytania :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Przeczytaj opis ciasta powyżej przepisu :)

  • Aga

    Niesamowity przepis. Babka chrupiaca Na wierzchu a zarazem delikatna I mokra w srodku. Zamienilam cukier Na cukier kokosowy I dodalam tylko 200g. Wyszlo super.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Bardzo się ciesze :)

  • Pat. 27

    Jakie wymiary foremki?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      około 24 cm na 10 cm :)

  • Vita

    Babka wyszła rewelacyjna! Wilgotna i bardzo smaczna :-)

  • EMILKA

    Suuuper:-) Robiłam w wersji bezglutenowej, pół na pół mąka kukurydziana z ziemniaczaną. Pycha!

  • Dorota

    Przed chwilą wyjęłam babkę z piekarnika. Wygląda fantastycznie, pachnie cudownie :)

Może to Cię zainteresuje