Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Sernik puszysty

Kwiecień 7, 2016 , 15534 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik puszysty, lekki i w niczym nie przypominający ciężkich typowych serników. Sernik jest słodki z pysznym lukrem na spodzie z herbatników. Przepis jest bardzo prosty, natomiast wymaga długiego pieczenia w niskiej temperaturze.

Od razu odpowiem na najczęstsze pytanie dotyczące sernika.
Czy można użyć sera z wiaderka? Tak, ale warto rozejrzeć się za tymi lepszymi jakościowo. Często lepszym rozwiązaniem są bardziej niszowe marki od tych popularnych, ale i tutaj znajdziemy dobre. Ja lubię piec serniki na twarogu zmielonym marki Pilos. Natomiast jeśli mam tylko czas sama mielę i kupuję twaróg półtłusty.

Uwaga: jeśli nie masz możliwości kupienie dobrego jakościowo twarogu użyj tego z wiaderka, ale odsącz go z nadmiaru płynu i zważ ile zostało gramów. Jeśli mniej niż kilo dodaj więcej sera. To najprostszy sposób na dobry sernik.

Sernik możesz wykonać na spodzie z herbatników, biszkoptów, kruchym cieście ale także będzie smaczny bez spodu.

Pieczemy go długo, ale za to mamy pewność, że nie będzie miał dużych pęknięć (kilka małych może się zdarzyć) i w miarę równo będzie rósł.

Sernik puszysty jak chmurka, leciutki i spokojnie można zjeść nawet kilka kawałków. Fajna propozycja na wiosenny i letni czas, natomiast cięższe zostawmy na okres zimowy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik puszysty przepis

SERNIK PUSZYSTY

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg sera półtłustego, trzykrotnie mielonego
  • 7 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 g masła, roztopionego
  • 1 budyń waniliowy (40g), proszek
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 200 ml mleka
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody

DODATKOWO:

  • 250 g herbatników maślanych

* składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki układamy w rzędach jeden obok drugiego.
Twaróg miksujemy razem z cukrem waniliowym, 1/2 szklanki cukru, roztopionym masłem oraz żółtkami. Powoli cały czas miksując wlewamy mleko oraz kremówkę. Przesiany proszek budyniowy oraz mąkę dodajemy do masy serowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy pozostały cukier. Łączymy delikatnie z masą serową.
Wykładamy na herbatniki. Pieczemy w temp. 150 C przez około 1h 40 min, aż skórka będzie mocno zarumieniona i środek lekko galaretowaty. Po upieczeniu zostawiamy przez 15 min w zamkniętym piekarniku, następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia polewamy lukrem, który warto zrobić wcześniej, aby mógł stężeć.

sernik puszysty przepis
sernik puszysty przepis
sernik puszysty przepis
sernik puszysty przepis

  • Ewa W

    waw ! wyglądanie obłędnie

  • http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/ Zulu k

    Pycha !

  • http://razadobrze.blogspot.com gin

    Mmm, musiał rozpływać się w buzi! :)

  • Joanna

    Czy na pewno mąka tortowa? Dotychczas dodawałam ziemniaczana…

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Maka ziemniaczana jest w proszku budyniowym :)

      • Joanna

        Żółtek nie wykorzystujemy?

  • Joanna

    Czy dobrze też rozumiem że żółtek nie wykorzystujemy?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Już poprawiałam, nie wiem dlaczego zazwyczaj jak pisze przepis zapominam o nich ;/ Dzięki za informacje :)

  • Joanna

    Warto było pytać… Sernik pyszny… Idealny… Dziękuje

  • Alicja

    Mam pytanie, czy można to ciasto zrobić z mrożonymi truskawkami, nie będzie zakalca?

  • Alicja

    Oj przepraszam za niewłaściwy komentarz, miał być do innego ciasta :D

Może to Cię zainteresuje