Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Placki z jabłkami z dziurką

Maj 16, 2016 , 9204 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Placki z jabłkami swoim wyglądem przypominają amerykańskie donaty. Placuszki są przecudowne w smaku z całym jabłkiem w środku. Plasterki jabłka maczamy w cieście i smażymy. Według mnie smak jest jeszcze lepszy od tych tradycyjnych placuszków z kawałkami jabłek.

Jabłka kroimy dosyć cienko w plasterki. Zatapiamy je w cieście i smażymy, aż będą miały złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub łyżeczką dżemu. Natomiast według mnie genialne są bez jakichkolwiek dodatków.

Placki z jabłkami z dziurką mają ta przewagę nad innymi, że mega szybko się je przygotowuje. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wielkich umiejętności.

Ważne, aby nie było za bardzo płynne coś pomiędzy konsystencją śmietany i jogurtu. Ciasto musi spływać z jabłka, ale niezbyt mocno. Wtedy placuszki będą miały fajną skorupkę z ciasta, a w środku znajdziemy soczysty i mięciutki plasterek jabłka.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki, pancakes i naleśniki.

placki z jablkami

PLACKI Z JABŁKAMI Z DZIURKĄ

SKŁADNIKI NA PLACKI:

ILOŚĆ: jeden duży talerz placuszków

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 4 średnie jabłka (najlepiej lekko kwaśne)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko, cukier, olej oraz sól. Łączymy za pomocą trzepaczki lub miksera. Jabłka obieramy ze skórki i wycinamy dosyć cienkie okrągłe plastry. Środek wykrawamy nożem lub używamy okrągłej foremki o śr. około 1-2 cm. Każdy plaster maczamy w cieście i smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone układamy na ręczniku kuchennym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

placki z jablkami
placki z jablkami
placki z jablkami

  • http://amanda-butikzprzepisami.blogspot.com/ amanda-butikzprzepisami

    Cudownie wyglądają! :) Fajnie, że przypomniałaś o tych placuszkach – sama nie wiem, dlaczego ich tak dawno nie jadłam – były moim przysmakiem w dzieciństwie :)

Może to Cię zainteresuje