Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym

Maj 24, 2016 , 31177 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Biszkopt z truskawkami tutaj w wersji z kremem budyniowym. Całość jest idealna na letni deser i bardzo prosta w przygotowaniu. Truskawki, biszkopt oraz krem budyniowy to murowany hit letnich przyjęć, spotkań i innych okazji rodzinnych, ale również pyszny deser na lato.

Biszkopt pieczemy z niewielką ilością oleju, aby go lekko nawilżyć. Nie dodawałam do swojego przepisu ponczu, ale jeśli lubisz spokojnie możesz go lekko nasączyć.

Bardzo ważne przy miksowaniu masła razem z budyniem jest temperatura składników. Masło i budyń miksujemy kiedy mają taką samą temperaturę pokojową. Budyń ewentualnie może być jeszcze lekko ciepły.

Kolejną ważną kwestią jest użycie masła dobrego jakościowo. Nie zastępuj masła margaryną, ponieważ wtedy jest raczej pewne, że Ci się zważy podczas miksowania. Masło dobrej jakości to gwarancja, że krem się uda. Podczas miksowania staraj się budyń dodawać małymi porcjami, nie przeciągając całego procesu. Małe porcje do połączenia z masłem i kolejna łyżka budyniu.

Biszkopt z truskawkami w takim połączeniu na pewno będzie smakował większości osób. Smaki się ze sobą bardzo dobrze łączą i truskawki nadają całości charakteru, przez co nie jest mdłe. Pyszny deser na lato.

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.

biszkopt z truskawkami

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe, proszek (40g)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g masła, temp. pokojowa

DODATKOWO:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml gorącej wody
  • 1/2 kg truskawek, świeżych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem z solą na sztywna pianę. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy jeszcze przez 1-2 min. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku porcjach dodajemy mąki i bardzo delikatnie łączymy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 25×35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i oddzielamy biszkopt od papieru. Ponownie wkładamy do formy.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż będzie tężejąca.
W 150 ml mleka rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Budyń powinien być dosyć mocno gęsty. Gotowy owijamy folią i zostawiamy, aż do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło chwilę miksujemy i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Gotowy krem przekładamy na biszkopt (można lekko nasączyć). Układamy na wierzch plasterki truskawek lub połówki i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.

biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym
biszkopt z truskawkami
biszkopt z truskawkami i kremem
biszkopt z truskawkami

  • http://amanda-butikzprzepisami.blogspot.com/ amanda-butikzprzepisami

    Przepiękny deser – imponujący kolorami warstw! :) Ciekawa jestem tego biszkoptu na oleju (nigdy nie próbowałam) :)

  • aleksandra

    Czy można użyć do tego ciasta mrożonych truskawek? oczywiście ułożyć je tuż przed wylaniem galaretki?

  • Kamila Paciaciakowa

    Ciasto – super bardzo pyszne ale mi zwazyl się budyń :( nie wiem co mogło pójść nie tak. jednak zrobię te ciasto nie długo jeszcze raz ;)

  • Monika Lebioda

    Proszek do pieczenia jest zbędny w tym biszkopcie?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie dodajemy do biszkoptu proszku :) Zastępuje go mąka ziemniaczaną :)

  • Patrycja

    Biszkopt jest przepyszny! Uwielbiam go! Zawsze wychodzi, pycha????

Może to Cię zainteresuje