Znajdź swój przepis

Truskawkowy sernik na zimno

7 czerwca, 2016

Truskawkowy sernik na zimno idealny na upalne dni i w sezonie na świeże owoce. Doskonale smakuje z truskawkami, malinami, jagodami. Wykonujemy go błyskawicznie i co ważne w przepisie jest tylko kilka składników. Pyszny, prosty i lekki deser.

Sernik na zimno wykonujemy z dodatkiem żelatyny, aby nam się nie ścięła podczas dodawania wystarczy zadbać o to, aby temperatura była podobna do masy serowej.

Sernik nie jest przesłodzony z dużą ilość świeżych truskawek. Do urozmaicenia smaku możesz dodać startą białą czekoladę, który fajnie będzie podkreśli smak truskawek i nada więcej słodyczy.

Truskawkowy sernik na zimno to idealna opcja dla osób, które przepadają za sezonowymi owocami. Wspaniała propozycja na letni deser, który przepięknie wygląda z taką ilością świeżych owoców. Przepis na pewno będzie bardzo przydatny dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu. Tutaj wersja deseru nie wymaga pieczenia, a jedynie kilku godzinnego chłodzenia.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik na zimno

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 1 kg twarogu zmielonego np. z wiaderka
  • 700 g truskawek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 1 paczka biszkoptów, okrągłych
  • ok. 500 g truskawek

Biszkopty układamy na dnie tortownicy o śr. 24-26 cm. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Truskawki miksujemy z cukrami. Ser miksujemy na jednolitą masę razem z musem truskawkowym. Powoli cały czas miksując wlewamy ostudzoną całkowicie żelatynę. Kilka truskawek kroimy na plasterki i przyklejamy do ścianek tortownicy. Do środka formy powoli np. dużą łyżką do zupy wlewamy masę serową. Wkładamy na około pół godziny do lodówki. Następnie układamy połówki truskawek na wierzch. Sernik owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

truskawkowy sernik na zimno-4 sernik na zimno truskawkowy sernik na zimno-5 truskawkowy-sernik-na-zimno-7 truskawkowy-sernik-na-zimno-10

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Gabriela says:

    Dzień dobry,
    Czy zamiast twarogu z wiaderka można użyć tlustego/poltlustego twarogu mielonego? On jest bardziej gęsty I zwarty niż te z wiaderka, dlatego się zastanawiam, czy to wyjdzie tak samo.

    1. Sernik wyjdzie wtedy nieco cięższy :) ja polecałabym go wtedy wymieszac z ubitą śmietanka :)

  2. Czy można urzyć mrożonych truskawek?

    1. Do wykonania sernika tak :)

  3. Witam, mam pytanie: czy można masę przełożyć ponownie biszkoptami a na górę dać galaretkę? Zależy mi żeby był wysoki

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  4. Weronika L. says:

    Czy wyjdzie z waniliowego twarogu Vitello czy raczej jego konsystencja jest zbyt rzadka? Jeśli tak to ile mniej cukry dodać?

    1. Ilovebake says:

      Powinien się udać :)

  5. Witam.Nie mieszkam w PL i nie mam dostepu do sera bialego ani takiego wiaderkowego ,ale w LIDL-u jest Quark czy Quark moze byc?

    1. Ilovebake says:

      Myślę, że będzie odpowiedni.

  6. można zrobić go z galaretką na wierzchu?

    1. Ilovebake says:

      Tak :)

  7. Wisienka1398 says:

    Wygląda rewelacyjnie, a co najważniejsze prosty i szybki! ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x