Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta z owocami, Desery

Deser z chia, owocami i galaretką

Czerwiec 9, 2016 , 34130 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Deser z chia, owocami i galaretką bez pieczenia. Zdrowy deser, który przygotujesz na bazie znanych i zdrowych nasion chia. Deser jest błyskawiczny w przygotowaniu, nie za słodki i niskokaloryczny. Składniki możesz dowolnie zmieniać i eksperymentować z dodatkami.

Nasiona chia dzięki połączeniu z Twoim ulubionym smakiem mleka pęcznieją i zaczynają zagęszczać płyn. Ja dodałam do środka kremówkę, aby konsystencja ciasta była bardziej lekka i napowietrzona, ale możesz ją zastąpić np. jogurtem naturalnym.

Deser z chia dosłodziłam cukrem pudrem, ale w wersji fit możesz zastąpić go syropem z agawy, miodem lub ksylitolem.

Na spód dodałam biszkopciki, natomiast fajnie sprawdzi się również spód z ciasteczek owsianych.

Deser z chia, owocami i galaretką to idealny sposób na deser w wersji fit. Przepyszny, lekki z owocami sezonowymi, na które akurat masz ochotę. Nie wymaga pieczenia dzięki czemu każda osoba nie będzie miała problemu z jego wykonaniem. Nasiona chia nadają fajny posmak i mają ciekawą konsystencję napęczniałych kuleczek.

Nasiona chia są uważane za tzw. „super food” i warto raz na jakiś czas przygotować taki deser.

Uwaga: dziennie nie należy spożywać nie więcej niż 3 łyżeczki nasiona chia. Wystarczy jeden kawałek deser.

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy z nasionami chia.

deser z nasionami chia

DESER Z CHIA I OWOCAMI

SKŁADNIKI NA DESER CHIA:

  • 700 ml mleka migdałowego, kokosowe, sojowego, krowiego (do wyboru)
  • 6 łyżek nasion chia
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru, syropu z agawy
  • 6 łyżek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • biszkopty lub ulubiony spód
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml gorącej wody
  • ok. 400-500 g truskawek
  • biała czekolada do dekoracji

Nasiona mieszamy z mlekiem i odstawiamy do lodówki na około 2 godz. (raz na jakiś czas przemieszać). Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Studzimy i wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Kremówkę łączymy z tężejącym od nasion mlekiem, następnie cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy żelatynę. Formę o śr. 24 cm wykładamy biszkopcikami lub wykonujemy swój ulubiony spód. Przelewamy masę i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie układamy połówki truskawek lekko dociskając i wykładamy łyżką tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy ze startą białą czekoladą.

deser z nasionami chia
deser z nasionami chia
deser z nasionami chia
deser z nasionami chia
deser z nasionami chia
deser chia
deser z nasionami chia

  • Papierowa Kobietka

    Jak zmodyfikować proporcję do tortownicy 28 cm? Uwielbiam tego bloga!!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Możesz zwiększyć składniki o 1/4 lub po prostu nie modyfikuj i deser wyjdzie nieco niższy :)

  • http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/ Zulu k

    Świetnie wygląda ten deser ! Na zimno, z chia i truskawkami – pycha !

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzięki :)

  • Ela D.

    żelatyny ma być 6 łyżek, czy łyżeczek?

  • Ela D.

    Zadałam pytanie o ilość żelatyny. Jeżeli ma pani możliwość szybkiej odpowiedzi, to byłabym wdzięczna, bo jestem w trakcie wykonywanie tego cuda.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      6 łyżek dokładnie :)

      • Ela D.

        dziękuję za szybką odpowiedź

  • Magdalena

    Będe dzisiaj robić na imieniny Mamy, zastanawiałam się między sernikiem truskawkowym na zimno ale – chia zwyciężyło! :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Mam nadzieję, że lubi smak tych nasionek :)

  • Aga

    A ten cukier puder to do czego? W opisie nic o nim nie ma.

    • Marta

      Podejrzewam, że do kremówki do ubicia

Może to Cię zainteresuje