Ciasto czekoladowe z kremem


Ciasto czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i owocami sezonowymi. Ciasto jest mocno czekoladowe, ciężkie, wilgotne. Krem z mascarpone bardzo fajnie kontrastuje z ciężkim ciastem, a owoce nadają mu świeżości. Fani czekolady będą zachwyceni.

Ciasto ma pokaźną ilość czekolady i jeszcze dodatkowo dodajemy do niego kakao. Czekoladę razem z innymi składnikami rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mamy wtedy pewność, że nic nam się nie przypali. Czekolada natomiast rozpuszczona w tej sposób ma idealną konsystencję. Pamiętaj tylko o tym, aby wrzącą woda z garnuszka nie dotykała do miseczki, w której znajduje się czekolada. To para ma podgrzewać i roztopić czekoladę.

Mocne i intensywne w smaku ciasto czekoladowe zestawiamy z lekkim kremem i pysznymi owocami, które mamy w sezonie. Ja miałam pod ręką akurat truskawki, ale będą pasowały maliny, jagody lub wiśnie.

Ciasto czekoladowe z kremem jest niezwykłe w smaku i strukturze. Ciężkie przypominające lekko brownie, ale w konsystencji nie jest, aż tak „ceglaste”. Najlepiej użyć gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao.

Pyszna moc czekolady, lekki krem z mascarpone i owoce sezonowe to wszystko składa się na te cudowne ciasto czekoladowe.

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto czekoladowe przepis

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM MASCARPONE

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 125 g cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • ok. 400-500 g owoców sezonowych
  • biała i gorzka czekolada do dekoracji

Do miski żaroodpornej wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło oraz olej. Miskę wkładamy nad garnuszek z lekko gotującą się wodą i rozpuszczamy składniki raz na jakiś czas mieszając. Zestawiamy i odstawiamy do wystudzenia. Dwa jajka oraz cztery żółtka mieszamy z przesianym kakao oraz solą. Miksując na najniższych obrotach wlewamy ostudzoną masę czekoladową. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec stopniowo cukier. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie łączymy białka z masą czekoladową. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy i wyrównujemy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka i powstania skórki na cieście. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia (ciasto lekko opadnie).
Kremówkę oraz serek przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy przez kilka minut, aż masa będzie gęsta. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie chwilę miksujemy. Krem z mascarpone wykładamy na ciasto. Dekorujemy świeżymi owocami sezonowymi oraz startą czekoladą.

ciasto czekoladowe przepis
ciasto czekoladowe przepis
ciasto czekoladowe przepis
ciasto czekoladowe przepis
ciasto czekoladowe przepis

wydrukuj teraz