Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe

Ciasto z buraków

Czerwiec 22, 2016 , 23744 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto z buraków o niesamowitej zawartości czekolady i przepysznym smaku. Mocno wilgotne, dosyć ciężkie o niewyczuwalnym smaku buraków z lekkim kremem śmietankowym. Bardzo ciekawa opcja do przemycenia cennym składników odżywczych.

Ciasto dzięki startym buraczkom zachowuje dłużej świeżość i nie traci wilgoci. Duża dawka czekolady sprawia, że ciasto jest niesamowicie czekoladowe i ma cudowny aromat.

Krem śmietankowy cudownie współgra z dosyć ciężkim ciastem. Dodaje lekkości i dodatkowo ma słodki smak. Na wierzch dodajemy starte wiórki czekoladowe, które przepięknie wyglądają na cieście. W wersji bardziej dietetycznej krem możesz zastąpić gorzką czekoladą lub zupełnie z niej zrezygnować.

Ciasto z buraków polecam dla osób, które uwielbiają mocno czekoladowe ciasta. Idealne dla mam, aby mogły zaserwować dla dzieci zdrową słodycz. Przepyszne na deser do kawy lub herbaty. Jeśli jeszcze nie próbowałaś takiego ciasta koniecznie wykonaj i poznaj ten świetny smak.

Prosty przepis, długo zachowuje świeżość i co najważniejsze przepyszny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto z burakami

CIASTO Z BURAKÓW

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 średnie buraki, surowe

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 3 łyżki cukru pudru

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml

Buraczki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. Czekoladę przekładamy do miseczki żaroodpornej. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Miseczkę wkładamy nad gorąca wodę i raz na jakiś czas mieszając rozpuszczamy czekoladę. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki z olejem. Na koniec masę miksujemy z roztopioną czekoladą oraz buraczkami. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 60 min do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy. Kremówkę oraz serek miksujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i chwilę miksujemy. Wykładamy na ciasto i dekorujemy gorzką czekoladą.

ciasto z burakami
ciasto z burakami
ciasto z burakami
ciasto z burakami
ciasto z burakami

  • Weronika

    Witam serdecznie. Mam pytanie dotyczące sposobu ścierania czekolady. Jak Pani to robi, że wiórki są tej gramatury i tak ładnie się wywijają?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Czekoladę ścieram (tzn. przeciągam po niej) obieraczka do np. ziemniaków. Czekolada musi być lekko miękką i wtedy tworza sie ladne spiralki i fajnie jesli czekolada jest gruba :)

      • Weronika

        Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ! :)

  • http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/ Zulu k

    Obłędne !

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    Ja piekłam bez :)

    • Marzena Żebrowska

      Dziękuję tez upiekłam bez termoobiegu :) wyszło cudne a w smaku hmmmm pychotka :)

  • http://www.pantofelwpodrozy.pl/ Pantofel w podróży

    Dziś mam zamiar wypróbować przepis, mam nadzieję, że się uda :)

  • http://www.pantofelwpodrozy.pl/ Pantofel w podróży

    Ciasto wyszło niesamowicie pyszne!!! Polecam wszystkim :)

  • Asia

    piekarnik ustawiony na górę i dół ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dokładnie :)

Może to Cię zainteresuje