Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Muffinki

Muffinki z malinami i białą czekoladą

Czerwiec 29, 2016 , 14055 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Muffinki z malinami oraz dodatkiem białej czekolady. Niezwykle proste, przepyszne muffinki sezonowe, które możesz dowolnie łączyć z innymi owocami. Przygotowujemy je na maślane dzięki czemu są zdrowsze i mniej kaloryczne. Muffinki z tego przepisu nie są bardzo słodkie i fajnie smakują ze świeżymi malinami.

Muffinki są bardzo proste w przygotowaniu. Właściwie to łączenie mokrych składników z suchymi. Ważne, aby przestrzegać dwóch zasad. Składniki powinny być w temp. pokojowej oraz nie miksować ciasta za długo (wystarczy do połączenia składników).

Muffinki z malinami i białą czekoladą nie są bardzo słodkie (jeśli lubisz słodsze wypieki zwiększ cukier do 3/4 szklanki). Cudownie pachną malinami i wanilią. Zdecydowanie najlepsze są zaraz po ostudzeniu tego samego dnia. Nie zalecam ich przechowywać w lodówce, ponieważ zaczynają twardnieć. Wystarczy zakryć kloszem lub folią. Maksymalnie można je trzymać około 2-3 dni.

Doskonale sprawdzą się latem, gdzie mamy dostęp do owoców sezonowych i wtedy warto poszaleć i wykonać je w kilku wariantach np. z jagodami. Bardzo polecam.

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

muffinki z malinami i białą czekoladą

MUFFINKI Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI NA MUFFINKI:

ILOŚĆ: ok. 12-14 muffinek

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ew. esencja)
  • 1/3 szklanki oleju

DODATKOWO:

  • ok. 150-200 g malin, świeżych
  • 50 g białej czekolady

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem. Następnie wlewamy olej, maślankę oraz ekstrakt, mieszamy. Dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Za pomocą dużej łyżki mieszamy maliny oraz startą na tarce o dużych oczkach czekoladę razem z ciastem. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do tzw. suchego patyczka.

muffinki z malinami i białą czekoladą
muffinki z malinami i białą czekoladą
muffinki z malinami i białą czekoladą
muffinki z malinami i białą czekoladą
muffinki z malinami i białą czekoladą

  • http://amanda-butikzprzepisami.blogspot.com/ amanda-butikzprzepisami

    Wyobrażam sobie, jakie muszą być pyszne :) Piękne zdjęcia :)

  • Ola

    Babeczki wyszły pyszne :) tylko nie urosły tak jak się spodziewałam :( może coś źle zrobiłam?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Może za długo mieszalas skladniki?

  • Majka

    Jak wyjdą z mrożonymi owocami? Czy wpłynie to negatywnie na smak/konsystencję? O tej porze roku trudno o świeże maliny… ;)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Wyjdą ok tylko nie rozmrażaj wcześniej malin :)

  • Agnieszkaa

    Czym można zastąpić maślankę?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      np. jogurtem naturalnym

      • Agnieszkaa

        Ok,dzięki ;)

Może to Cię zainteresuje