Sernik straciatella z malinami i nutellą


Sernik straciatella z malinami i nutellą. Przepyszne połączenie kilku smaków, ale przede wszystkim bardzo prosty i błyskawiczny deser. Spód z nutellą, masa sernikowa z czekoladą oraz pyszne świeże owoce w galaretce. Niesamowity deser, który na pewno będzie hitem domowych imprez.

Spód na bazie herbatników połączonych z nutellą jest słodziutki z chrupiącymi herbatnikami, które z czasem lekko miękną. Po kilku godzinach w lodówce spód będzie twardszy i bardziej zwarty w konsystencji.

Masa serowa z kawałeczkami czekolady oraz dodatkiem ubitej kremówki jest delikatna w smaku i doskonale równoważy słodki smak spodu. Twaróg fajnie smakuje z czekoladą przez co smak nie jest mdły. Jeśli nie chcesz mielić twarogu możesz zastąpić go dobrym jakościowo serem z wiaderka.

Maliny idealnie pasują do czekolady i fajnie ożywiają smak. Pięknie wyglądają zatopione w galaretce i zachowują dłużej świeżość.

Sernik straciatella z malinami i nutellą to idealny letni deser, którym na pewno zaskoczysz gości. Doskonały dla dzieci, które uwielbiają nutellę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

straciatella

SERNIK STRACIATELLA Z MALINAMI I NUTELLĄ

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 300 g zmielonych herbatników kakaowych
  • ok. 350 g kremu czekoladowego Nutella

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, potrójnie mielonego
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 4-5 łyżek posypki czekoladowej lub startej czekolady (deserowej lub gorzkiej)

DODATKOWO:

  • ok. 400 g malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 500 ml gorącej wody

Nutellę przez chwilę podgrzewamy i łączymy z herbatnikami. Wykładamy na dno tortownicy o śr. około 26 cm, wyrównujemy i dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz startą czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, łączymy z twarogiem. Cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy masę na spód i układamy maliny. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Galaretkę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch sernika. Wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.

straciatella
straciatella
straciatella
straciatella

wydrukuj teraz