Znajdź swój przepis

Ciasto z kaszy manny z owocami i galaretką

8 lipca, 2016

Ciasto z kaszy manny z owocami i galaretką bez pieczenia idealne na letnie dni. Przepyszny deser ze słodką masą grysikową, świeżymi malinami oraz galaretką.

Masa grysikowa jest super szybka w przygotowaniu. Słodka z wyczuwalnym smakiem kaszki oraz fajnymi małym grysikiem. Deser nie jest ciężki, ale też nie należy do najlżejszych. Doskonale pasuje z malinami, które ożywiają i sprawiają, że ciasto nie jest mdłe. Dodatkowo maliny zalewamy tężejącą galaretką, która jest słodka, ale także doskonale konserwuje maliny przez co dłużej możemy cieszyć się jej pysznym smakiem.

Ciasto z kaszy manny najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby miało czas się ustabilizować i stężeć.

Oczywiście maliny w tym przepisie nie są koniecznością. Fajnie sprawdzą się truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie, wiśnie lub inne owoce, które lubisz. Możesz wykonać również warstwę z mixem owoców.

Ciasto z kaszy manny z owocami i galaretką pomimo, że jest przepyszne to nie zapominajmy o tym, że kasza jest super zdrowa i ma wiele cennych składników i witamin.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto grysikowe

CIASTO Z KASZY MANNY Z OWOCAMI I GALARETKĄ

SKŁADNIKI NA MASĘ GRYSIKOWĄ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g masła
  • 1 szklanka kaszki manny

DODATKOWO:

  • ok. 400 g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 600 ml gorącej wody
  • opakowanie okrągłych biszkoptów

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

750 ml mleka razem z cukrem, masłem oraz ekstraktem podgrzewamy, aż wszystkie składniki będą rozpuszczone. Następnie kaszkę mieszamy w 250 ml i mieszając wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż masa zacznie być mocno gęsta. Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy biszkopcikami. Wylewamy masę grysikową i zostawiamy do wystudzenia. Następnie układamy maliny lekko dociskając do środka masy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, aż zacznie gęstnieć. Tężejącą wylewamy na owoce i wkładamy na całą noc do lodówki.

ciasto grysikowe ciasto grysikowe ciasto grysikowe ciasto grysikowe ciasto grysikowe ciasto grysikowe

 

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można użyć mrożonych malin?

    1. aneta Autor says:

      tak, najlepiej do płynnej galaretki zamrożone owoce i od razu po lekkim ścięciu wykładamy na ciasto.

  2. Czy kasza manna zastygnie bez masła?

  3. Zulu K. says:

    Podkradam kawałek :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x