Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Naleśniki bez mąki

Lipiec 18, 2016 , 16139 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Naleśniki bez mąki na bazie kaszy manny są rewelacyjne. Idealne na słodko i słono z przeróżnymi nadzieniami. Konsystencja jest inna niż tych tradycyjnych, czuć lekko konsystencję kaszki. Według mnie jedne z najlepszych ciast naleśnikowych jakie jadłam. Smakiem na pewno dorównują tradycyjnym.

Ciasto naleśnikowe robimy błyskawicznie i na co jedynie musimy czekać to godzinę, aż kasza napęcznieje w mleku. Smażenie nie sprawia problemów. Konsystencja powinna być bardzo podobna do tych klasycznych smażonych naleśników. Testem na odpowiednią gęstość ciasta jest zanurzenie chochli w cieście i sprawdzenie jak spływa z niej ciasto. Jeśli pokrywa całą chochlę i równomiernie spływa ciasto ma odpowiednią gęstość i nadaje się do smażenia. U mnie konsystencja była nie dużo gęstsza od mleka.

Doskonałe do nadzienia słodkiego jak i słodkiego. Fajnie komponują się z serkiem i owocami. Doskonałe dla dzieci, kaszka manna jest bardzo zdrowa i zawiera dużo cennych składników odżywczych.

Koniecznie wypróbuj tą wersję naleśników bez mąki na bazie kaszki manny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki, placki i pancakes.

ciasto naleśnikowe

NALEŚNIKI BEZ MĄKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 10 szt.

  • 2 szklanki mleka
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 300 g twarogu, półtłustego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka budyniu, proszkek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA SOS WANILIOWY:

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

DODATKOWO:

  • owoce sezonowe lub mrożone

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka lekko roztrzepujemy, następnie dodajemy sól oraz cukier. Wlewamy mleko oraz dodajemy kaszę. Mieszamy, przykrywamy folią miseczkę i wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż kasza napęcznieje. Po tym czasie ciasto dokładnie mieszamy. Patelnie dobrze rozgrzewamy i za pomocą wacika lekko nasączonego olejem smarujemy jej całą powierzchnie. Smażymy cienkie naleśniki na złoty kolor.
Twaróg mieszamy razem z pozostałymi składniki i nadziewamy naleśniki, zwijamy w dowolny sposób ( u mnie w ruloniki). Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i polewamy naleśniki. Podajemy z owocami.

ciasto naleśnikowe
ciasto naleśnikowe
ciasto naleśnikowe
nalesniki przepis

  • wypiekibeaty

    Koniecznie do wypróbowania :)

  • http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/ Zulu k

    Ciekawy pomysł !

  • Ewka

    Próbuję zrobić te naleśniki, ale coś mi nie wychodzi. Otóż, nie mogę ich odkleić od patelni i robi mi się mazia. Czy masz na to jakąś dobrą radę?

    • Zuza

      Mam dokładnie ten sam problem. Próbowałam dzisiaj zrobić te naleśniki – pierwszą przeszkodą było zachowywanie się ciasta na patelni po wlaniu, ciasto „bulgotało”, nie dało się go rozprowadzić na całej powierzchni naczynia :( Musiałam nalać grubą warstwę ciasta, którego nie dało się odlepić od patelni i zamiast ładnego naleśnika wyszedł mi złożony, gruby placek, po prostu podsmażona kasza. Nie wiem, co zrobiłam źle :(

Może to Cię zainteresuje