Jagodowa kostka


Jagodowa kostka to przepyszne ciasto przekładane. Kruche ciasto, galaretka z jagodami, krem śmietankowy oraz słodka beza kokosowa. Ten przepis możesz wykonywać z dowolnymi owocami, wcześniej robiłam już z podobne z wiśniami oraz gruszkami. Polecam szczególnie te ciasto, ponieważ nie jest trudne, a smak jest niesamowity.

Kruche ciasto możesz wykonać wcześniej i upiec w dniu przygotowania całego deseru. Ciasto z taką ilością żółtek jest bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa się w ustach.

Warstwa jagodowa to połączenie świeżych owoców z galaretką o tym samym smaku. Jagody możesz zamienić na inne owoce i tworzyć własne kompozycje ciasta.

Krem śmietankowy jest bez dodatku żelatyny. Wystarczy połączyć kremówkę z serkiem i ubić, aż krem będzie mocno gęsty i zwarty. Jest lekki, pyszny i nie za słodki.

Beza to czyste szaleństwo. Krucha, mocno słodka i do tego cudowny smak kokosu. Rewelacyjna i bardzo prosta w przygotowaniu.

Jagodowa kostka to jedna z najsmaczniejszych kombinacji smakowych jakie jadłam. Każda warstwa pasuje idealnie i uzupełnia. Polecam w sezonie na świeże owoce.

TUTAJ  znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

jagodowa kostka

JAGODOWA KOSTKA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 150 g masła, zimnego
  • 4 żółtka, duże
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JAGODOWĄ:

  • 500 g jagód
  • 2 galaretki jagodowe
  • 800 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 4 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka oraz sól i szybko zagniatamy. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem dno. Wkładamy do lodówki na 30 min. Nakłuwamy całe widelcem i pieczemy w temp. 190 C przez około 15-20 min do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Jagody myjemy, osuszamy i wykładamy na kruche ciasto. Tężejąca galaretkę wykładamy na owoce, wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Kremówkę prosto z lodówki ubijamy z serkiem na gęsty krem. Dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na galaretkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę. Bezę wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie masz drugiej bezę upiecz zaraz po cieście kruchym) wykonując kleksy i dodając na wierzch wiórki kokosowe. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy temp. do 140 C i pieczemy przez 40 min. Następnie zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez około 20 min. Bezę zostawiamy do wystudzenia, następnie nakładamy na warstwę z kremem. Owijamy folią i chłodzimy przez kilka godzin.

jagodowa kostka
jagodowa kostka
jagodowa kostka
jagodowa kostka
jagodowa kostka

wydrukuj teraz