Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Desery

Deser z malinami na jogurtach greckich

Lipiec 29, 2016 , 16667 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Deser z malinami na jogurtach greckich oraz spodzie z herbatników połączonych z czekoladą. Letni deser, który wykonasz bardzo szybko i do tego pięknie się prezentuje. Lekki, pyszny z chmurką kokosową.

Spód wykonałam z herbatników połączonych z masłem oraz gorzką czekolada. Chrupiący, słodki i prosty przepis na spód nie tylko pasujący do tego deser. Idealny pod sernik lub ciasta bez pieczenia.

Masa jogurtowa z malinami oraz kremówką dla dodania lekkości. Nie jest zbyt słodka, ale z wyraźnym smakiem malinowym.

Wierzch deseru udekorowałam świeżymi malinami z kremem śmietankowym oraz wiórkami kokosowymi.

Deser z malinami na jogurtach greckich szczególnie polecam latem, kiedy jest sezon na świeże maliny. Niezbyt ciężki, orzeźwiający i piękny deser bez pieczenia. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, ponieważ bazą są jogurty greckie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy bez pieczenia.

deser z malinami

DESER MALINOWY NA JOGURTACH I CZEKOLADOWYM SPODZIE

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła

SKŁADNIKI NA MASĘ MALINOWĄ:

  • 900 g jogurtu greckiego, temp. pokojowa
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g malin
  • 80 g cukru pudru
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 50 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych

DODATKOWO:

  • maliny do dekoracji

Herbatniki mielimy w malakserze. Czekoladę roztapiamy razem z masłem i dodajemy do herbatników. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy o śr. 24 cm dociskając. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jogurt o temp. pokojowej chwilę mieszamy, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz zmiksowane maliny. Kremówkę miksujemy na sztywną masę i dodajemy do masy. Stopniowo wlewamy żelatynę cały czas mieszając. Gotową masę wylewamy na spód z herbatników. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną kremówką, wiórkami kokosowymi oraz malinami.

deser z malinami na jogurtach
deser z malinami na jogurtach
deser z malinami na jogurtach
deser z malinami na jogurtach
deser z malinami na jogurtach
deser z malinami na jogurtach
deser z malinami na jogurtach

  • http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/ Zulu k

    W sam raz na te upały :)

  • http://amanda-butikzprzepisami.blogspot.com/ amanda-butikzprzepisami

    Mmmm … cudo! :) Szkoda, że nie jesteś moją sąsiadką, wpadłabym na kawę ;) :D

  • http://www.rabarbarowo.pl/ Gosia

    Przepięknie się prezentuje! Idealny na to słońce za oknem i wizytę gości :)

Może to Cię zainteresuje