Placki z kaszy jaglanej


Placki jaglane na drożdżach to świetny pomysł na przemycenie cennych składników odżywczych. Pyszne i delikatne z prawie nie wyczuwalnym smakiem kaszy jaglanej. Do złudzenia przypominają racuchy drożdżowe.  Idealne na śniadanie, do pracy lub kolacje. Bardzo prosty przepis bazujący na kilku składnikach.

Placki z kaszy jaglanej możesz wykonać na kaszy, który została z przygotowania innej potrawy lub ugotować świeżą. Każda kasza po ugotowaniu ma troszkę inną wilgotność i należy dodawać do niej tyle mąki, aby konsystencja była podobna do gęstej śmietany.

Drożdże bardzo fajnie pracują i podnoszą placuszki, dzięki czemu będą napuszone i niezbyt ciężkie. Im cięższe ciasto tym placuszki lepiej się trzymają na patelni i drożdże lepiej je podniosą.

Placki z kaszy jaglanej możesz usmażyć z dodatkami np. świeżych owoców. Sprawdzą się tutaj jabłka, jagody, banan. Bardzo dobrze smakują z dżemem lub oprószone cukrem pudrem.

Składniki takie jak mleko, mąką lub cukier możesz komponować według własnych upodobań lub diety. Mleko krowie możesz zastąpić np. kokosowym. Mąkę pszenną możesz zastąpić np. ryżową, gryczaną lub inną bezglutenową. Cukier natomiast miodem lub ksylitolem.

Placki z kaszy jaglanej są bardzo podobne do racuchów drożdżowych, ale są o wiele bardziej cenniejsze w składniki odżywcze.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na placki, naleśniki i racuchy.

placki jaglane

PLACKI Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI NA PLACKI:

ILOŚĆ: 2 talarze placków

  • 1 1/2 szklanki kaszy jaglanej, suchej
  • 3 szklanki wody
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 3/4 szklanki mąki lub skrobi ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej lub innej
  • 2 łyżki cukru, miodu, ksylitolu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

** lekko ponad 3 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. W rondelku gotuje 3 szklanki wody razem ze szczyptą soli. Dodajemy kaszę i gotuję na niewielkim ogniu przez około 15 min raz na jakiś czas mieszając. Następnie zdejmuje z ognia i odstawiamy na 10-15 min. Po ty czasie kasza powinna wchłonąć całą wodę. Przekładam do dużej miski, wlewam mleko i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy drożdże suche ( ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn), cukier, ekstrakt i przesiane obie mąki. Mieszamy dokładnie najlepiej drewnianą łyżką. Konsystencja powinna przypominać gęstą kwaśną śmietanę. Jeśli masa jest za rzadka dodaj więcej mąki. Miskę z ciastem owijamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości. Placuszki smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

placki jaglane
placki jaglane
placki jaglane
placki jaglane

wydrukuj teraz