Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Inne, Pancakes, Placki, Naleśniki

Placuszki z cukinii

Sierpień 24, 2016 , 11407 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Placuszki z cukinii to idealny sposób w sezonie na przygotowanie lekkiego posiłku. Przepis zawiera tylko kilka składników, a placki smakują wyśmienicie. Chrupiące, lekkie z dodatkiem jogurtu lub gęstej śmietany. Placuszki z cukinii mogą być podawane jako lekkie danie główne lub dodatek.

Podczas przygotowania ważne jest, aby cukinia mogła chwilę poleżeć, aby puściła sok. Odciskamy z nadmiaru soku dosyć porządnie i dodajemy pozostałe składniki. Placuszki w ten sposób przygotowane powinny być chrupiące.

Mąki do przepisu możesz użyć np. ziemniaczanej lub innej bezglutenowej.

Smażymy na dosyć dobrze rozgrzanym oleju, aż uzyskają złoty kolor.

Placuszki mają delikatny smak i mogą stanowić samodzielne danie lub być podawane jako dodatek. Doskonale smakują z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.

Uwielbiam te placki z cukinii i na pewno zagoszczą u mnie w domu na stałe podczas sezonu na cukinię.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z cukinią.

placki z cukinii

PLACUSZKI Z CUKINII

SKŁADNIKI NA PLACKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

  • 3 cukinie, nieduże
  • 1 jajko, duże
  • 1 cebula
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 mały pęczek koperku
  • 4-5 łyżek mąki pszennej lub innej
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach, oprószamy solą i zostawiamy na 30 min. Po tym czasie dokładnie odciskamy z nadmiaru soku. Cebulę i koperek drobno siekamy i dodajemy do cukinii razem z jajkiem, jogurtem i przyprawami do smaku. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, masa musi być dosyć gęsta w razie potrzeby dodać więcej.
Na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor placuszki z obu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.

placki z cukinii
placki z cukinii
placki z cukinii
placki z cukinii

  • Daria Nasińska

    Fajny przepis. A czy można te placki upiec w piekarniku na blasze, żeby dzieci też mogły bez obaw zjeść?
    Czy będą porównywalne w smaku z tymi smażonymi?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jak najbardziej przepis nadaje się także do wersji z piekarnika. Placuszki będą równie smaczne z sosem lub jogurtem :) Ja bym piekła w 170 C do zarumienienia :)

  • Monika Przepióra

    Ile to jest duży talerz?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      około 15-20 placuszków zalezy od wielkosci

  • madlen

    A co można dodać zamiast jogurtu greckiego? Czy jogurt naturalny byłby zbyt rzadki?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Można, ale wtedy dodaj troszkę więcej mąki )

  • http://blackandnoirsymphony.blogspot.com/ Zulu k

    Uwielbiam je robić latem na kolację :)

  • Megy

    Cukinie bez pestek ścieramy na tarce? :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jesli sa duze to wydrazamy :) moje akurat byly bez pestek i starlam cale :)

  • http://petco24.pl/ Petco

    Te placki jakoś chodzą za mną od pewnego czasu, wszędzie się na nie natykam. To chyba znak, że trzeba w końcu je zjeść! Już taki jestem, że do abstrakcyjnych nowości muszę się przekonać. Najgorzej, jak zamawiałem coś w restauracji, a danie było dla mnie niewypałem. Jadło się na przymus, mimo że nie smakowało… :P Tu jak nie wyjdzie, zje kot :)

  • Joanna Nieroda

    Coś wspaniałego !!! U mnie gościły na obiadek i był to strzał w dziesiątkę. Mojej córeczce tez bardzo smakowały.

Może to Cię zainteresuje