Znajdź swój przepis

Sernik tiramisu na zimno

12 października, 2016

Sernik tiramisu na zimno bez pieczenia. Przepyszny deser, szybki w przygotowaniu i wyrazisty w smaku. Inspirowany włoskim tiramisu. Niezbyt słodki, kawowy z nutą kakao.

Sernik wykonujemy na dobrym jakościowo twarogu z wiaderka. Musi być dobrze zmielony i niezbyt ciężki. Masa z żółtek nada mu trochę lekkości i puszystości. Napar z kawy wykonałam w proporcjach: 1/2 szklanki gorącej wody i 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.  Do naparu można dodać 1 łyżeczkę cukru.

Krem śmietankowy na bazie mascarpone i kremówki jest gęsty i fajnie współgra z masą serową. Jest słodki, kremowy i nie wymaga stosowania żelatyny. Po schłodzeniu jeszcze bardziej gęstnieje.

Sernik tiramisu na zimno jest idealny dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi deserami. Przepięknie wygląda po przekrojeniu i trzyma kształt. Doskonały na szybki deser bez pieczenia.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tiramisu.

sernik tiramisu

SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 1 kg twarogu mielonego np. z wiaderka
  • 4 duże żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki mocnej kawy
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 1/2 szklanki mocnej kawy, zimnej
  • 2 łyżki kakao

Formę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Żółtka przekładamy do żaroodpornej miseczki razem z solą i cukrem. Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i układamy miseczkę nad gotującą się wodą. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści i masa będzie jasna i gęsta. Zmielony twaróg o temp. pokojowej delikatnie łączymy za pomocą miksera z masą żółtkową. Następnie wlewamy kawę oraz stopniowo żelatynę.
Biszkopty lekko moczymy w naparze kawy i układamy na dnie tortownicy. Wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki, aż lekko stężeje.
Na tężejącym kremie układamy drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów. Lekko je wciskamy w masę. Kremówkę i mascarpone przekładamy do miseczki i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę. Na koniec miksujemy z przesianym cukrem pudrem i wykładamy na biszkopty. Gotowy sernik chłodzimy przez kilka godzin. Podajemy oprószone kakao.

sernik tiramisu sernik tiramisu sernik tiramisu sernik tiramisu

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam,czy można zrobić ten deser na większą blaszkę prostokątną tylko jak przeliczyć składniki bo kilogram sera to chyba wystarczy pozdrawiam

    1. Jaki wymiar blaszki? :)

  2. Właśnie też się zasnatwiam nad tym „Jaki ser z wiadarka najlepszy Pani poleca?” szkoda, ze brak odpowiedzi na komentarze powyższe

    1. aneta Autor says:

      wedlug mnie najlepszy z piatnicy :)

    2. Dziękuję :) wypróbuje

  3. A gdzie amaretto ? ????

  4. a można dodać alkohol ? :)

  5. Ale to super wygląda :) Warto zrobić do samego wyglądu, a co dopiero do smaku :) I to taki efekt bez pieczenia. Kolejny przepis do wypróbowania :) Mam tylko jedno pytanie: Jaki ser z wiadarka najlepszy Pani poleca? :) Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x