Znajdź swój przepis

Sernik jagodowy pieczony (z mrożonymi jagodami)

19 października, 2016

Sernik jagodowy z mrożonymi jagodami idealny poza sezonem. Jeden z pyszniejszych serników na spodzie z ciastek oreo. Słodki, jagodowy i bardzo delikatny z lekkim kremem śmietankowym.

Sernik wykonujemy na twarogu półtłustym trzykrotnie mielonym. Zamiennie możesz użyć dobrej jakości sera z wiaderka np. Piątnicy. Twaróg musi być dobrze zmielony i lekki w konsystencji, aby sernik wyszedł lekki.

Jagody wcześniej rozmrażamy i przeciskamy przez drobne sitko, aby uzyskać gładką konsystencję bez skórek. Przecier z jagód nada pięknego koloru i cudownego jagodowe smaku.

Krem śmietankowy wykonałam tym razem w lżejszej wersji z jogurtem greckim. Składniki muszą być prosto z lodówki. Miksujemy je razem, aż uzyskamy gęstą masę. Dodajemy cukier puder do smaku i wykładamy przed podaniem na sernik. Dekorujemy jagodami (użyłam mrożonych) i dodatkowo jeśli masz ochotę ścieramy białą czekoladę, która fajnie podkręci smak.

Sernik jagodowy pieczony to inna odsłona sernika z jagodami, który wykonywałam latem. Sernik jest lekki, kremowy i delikatny. Słodki z wyczuwalnym smakiem jagód. Pyszny deser poza sezonem i w dodatku o przepięknym kolorze.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

sernik-jagodowy-pieczony

SERNIK JAGODOWY PIECZONY (Z MROŻONYMI JAGODAMI)

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 300 g ciastek oreo
  • 80 g masła, roztopionego
  • 1 łyżka kakao

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego*
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 4 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 g jagód (wcześniej rozmrożonych)

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 100 g jogurtu greckiego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • jagody do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

* twaróg można zastąpić serem z wiaderka dobrej jakości

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Ciasteczka oreo mielimy w malakserze lub wkładamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Następnie dodajemy roztopione masło oraz kakao i mieszamy dokładnie. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej ze szklanym dnem. Folią aluminiową zabezpieczamy dno tortownicy, aby nie przedostała się woda podczas pieczenia w kąpieli wodnej. Masę z ciastek wykładamy na spód, wyrównujemy. Wkładamy na 30 min do lodówki.
Twaróg miksujemy z cukrem, ekstraktem, sokiem z cytryny oraz jajkami. Następnie dodajemy jagody przeciśnięte przez drobne sitko. Na koniec masę łączymy z przesianymi mąkami i wylewamy na schłodzony spód. Formę wkładamy do większego naczynia. Wlewamy gorącą wodę do 1/2 wysokości. Pieczemy w temp. 150 C przez 1-1,5 godziny. Sernik powinien być ścięty i lekko sprężysty w środku. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku na 2-3 godziny. Następnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie wkładamy na noc do lodówki.
Jogurt oraz kremówkę miksujemy razem na gęstą masę. Na koniec łączymy z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch sernika i dekorujemy jagodami.

sernik-jagodowy-pieczony sernik-jagodowy-pieczony

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dlaczego po upieczeniu ciasto powinno zostać w piekarniku? Czy to go nie wysuszy? :)

  2. Czy mozna upiec sernik bez kapieli wodnej i jak dlugo powinnam rozmrazac jagody?

    Dzieki za odpowiedz i super przepis :)

  3. PinchOfKitchen says:

    cudowny :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x