Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta i ciastka z kremem, Inne

Ciasto bez pieczenia Ekler + Recenzja robota planetarnego Silvercrest

Listopad 15, 2016 , 31251 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Bardzo proste i pyszne ciasto bez pieczenia Ekler. Herbatniki, masa budyniowa, krem śmietankowy oraz polewa czekoladowa tworzą przepyszny deser bez pieczenia. Drugą cześć postu poświęciłam recenzji robota planetarnego marki Silvercrest, który w  tym tygodniu dostępny jest w sieci sklepów Lidl.

Ciasto bez pieczenia Ekler możesz wykonać na herbatnikach maślanych, pełnoziarnistych lub innych ulubionych, które będą łatwo wchłaniały wilgoć z ciasta.

Po kilku godzinach w lodówce herbatniki miękną, masy tężeją i całość ładnie można kroić na kawałeczki.

Ciasto jest słodkie z lekkim przełamaniem smaku dzięki polewie wykonanej na bazie gorzkiej czekolady. Ciasto nie jest przez to mdłe i nabiera wyrazistości.

Idealny przepis dla osób początkujących i szukających prostego w wykonaniu deseru. Szybko się przygotowuje i wystarczy poczekać, aż kilka godzin schłodzi się w lodówce.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto bez pieczenia

CIASTO BEZ PIECZENIA EKLER

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe (po 40 g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 180 g masła lub margaryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny*
  • 1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 2 paczki herbatników maślanych (po 250 g)

* żelatynę możesz zastąpić 250 g mascarpone

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Z 1 l mleka odlewamy 250 ml. dodajemy cukry, sól oraz masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. W 250 ml mleka mieszamy żółtka z przesianym proszkiem budyniowym oraz mąką. Dodajemy do gotującego się mleka cały czas mieszając, aż powstanie mocno gęsty budyń.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jeden obok drugiego herbatniki. Wykładamy jeszcze gorącą masę budyniową i układamy warstwę z herbatników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz żelatynę. Wykładamy na herbatniki i układamy ostatnią trzecią część warstwę herbatników.
Kremówkę podgrzewamy, aż będzie gorącą. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Polewę wykładamy na herbatniki. Ciasto wkładamy do lodówki na min. całą noc, aby herbatniki zmiękły i masy stężały.

ciasto bez pieczenia
ciasto bez pieczenia
ciasto bez pieczenia

RECENZJA ROBOTA PLANETARNEGO MARKI SILVERCREST:

Jest to mój pierwszy robot, który kiedykolwiek testowałam, więc wybaczcie jeśli moja opinia będzie zbyt mało profesjonalna. Dotychczas używałam miksera ręcznego do przeróżnego ubijania i miksowania, natomiast ciasto drożdżowe zazwyczaj wyrabiałam w dłoniach. Miksery wielofunkcyjne i roboty planetarne były na tzw. liście do kupienia na kiedyś.

Po wyjęciu z opakowania przede wszystkim zrobił na mnie wrażenie gabarytami. Ma około 40 cm szerokości i 35 cm wysokości. Pokaźnych rozmiarów robot. Wizualnie robi dobre wrażenie, nie przestylizowany, skromy i elegancki. Spokojnie może stać w kuchni na blacie. W zestawie dostajemy 3 końcówki do wyrabiania ciasta, miksowania i ubijania piany. Końcówka do miksowania i wyrabiania dodatkowo pokryta jest powłoką teflon. Ciasto dzięki temu mniej przywiera i lepiej się czyści.

Misa ze stali szlachetnej o pojemności 6,3 l. Bardzo fajnym dodatkiem jest pokrywa przeciw chlapaniu z dodatkowym lejkiem do wlewania lub dodawania składników. Jak dla mnie rewelacja, ponieważ zazwyczaj mam z tym problem kiedy miksuję kremówkę.

Robot dodatkowo wyposażony jest w blender o pojemności 1,5 l z miarką. Wykonany jest ze szkła, dzięki czemu jest na pewno trwalszy od plastikowych natomiast minusem jest to, że jest dość ciężki. Pierwszy koktajl bananowy z masłem orzechowym wyszedł genialny. Doskonale rozdrabnia i miksuje.

Robot ma moc 1300 W i 10 stopniową skalę mocy. Poradzi sobie spokojnie z wyrabianiem ciasta drożdżowego w trybie pulsacyjnym lub rozdrobieniem ciasteczek, orzechów.

System obrotowy robota sprawia, że mieszadło lepiej radzi sobie z miksowaniem i ubijaniem niż przeciętny mikser. Przede wszystkim miesza wokół własnej osi oraz wewnątrz ścianek misy. Minusem robota jest dosyć głośny dźwięk, który podwyższa się im szybszy tryb pracy wybierzesz. Jeśli chcesz ubić niewielką ilość białek lub kremu łopatka miksera nie sięga do samego dna misy i stanowi to dość duży problem przy niewielkich ilościach. Plusem jest natomiast jego stabilność podczas pracy. Pod spodem wyposażony jest w przyssawki, które doskonale przywierają do blatu lub stołu.

Fajną funkcją jest możliwość podniesienia ramienia robota. Dzięki czemu mamy łatwy dostęp do misy oraz w prosty sposób możemy zmienić końcówkę robota.

Według mnie robot planetarny marki Silvercrest spisał się bardzo dobrze. Za taką cenę nie mogę mieć większych wymagań. Właściwie nie podoba mi się tylko użyty do wykończenia plastik, ale jak pisałam wcześniej za tą cenę można mu to wybaczyć. W skali od 1 do 10 dałabym mu solidną 8. W miarę jak będę więcej z niego korzystała pojawią się bardziej szczegółowe opinie.

ciasto-bez-pieczenia-ekler-7
 
test-robot-planetarny-silvercrest
test-silvercrest-3

  • madalena

    Kupiłam ten robot rok temu. Ze względu na dużą misę nie ma możliwości zrobienia ciasta, kremu w małych ilościach, na np. małą blaszkę. Jeśli jest mało składników mieszadło nie jest w stanie zabrać z dna i boków ciasta, kremu. Robię robotem tylko ciasta drożdżowe i chleb.
    Robiąc małe ilości ciast,, deserów lepiej kupić ze znacznie mniejszą misą. Ten się nie sprawdza.
    Pozdrawiam Madalena

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ja do małych ilości mam mikser taki ręczny i jak na razie nie mam zamiaru go wyrzucać :)

  • Świat według Lilii

    Jeśli będziesz miała możliwość zachęcam, kup sobie EKM 4000 Electroluxa. Bajka! Nabyłam go tydzień temu i używam codziennie. Zrobił pianę (sztywną) z 2 białek, co w przypadku tego typu robotów jest prawdziwym wyczynem. Zrobi wszystko- od gęstego ciasta drożdżowego, masy do klusek leniwych, sernikowego filaru po piękne ,,surowe bezy”. Posiada 2 misy i 3 mieszadła. Wykonano go solidnie, brak plastikowych elementów. Niebawem opiszę go u siebie na blogu. Pozdrawiam, a ciasto zapisuję w kolejce do wykonania.

  • http://razadobrze.blogspot.com gin

    Ja mam KA i nie zamieniłabym go na nic innego. Ale wiadomo, ta cena…
    Ciacho wygląda smakowicie :)

  • Sandra

    W mojej okolicy na to ciasto mówi się 3bit :D jest pyszne! Zwykle po przygotowaniu zostawiamy je w chłodnym miejscu i dopiero na drugi dzień jest idealny, kiedy do herbatniki porządnie zmiękną :) Co do miksera to fajna recenzja :) Ja uzywam miksera z morphy richards, tez zwykle korzystałam z ręcznego i obecny mikser składany to duze udogodnienie, nigdy nie lubilam wyrabiac ciasta a teraz robot robi to za mnie :D

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      3 bit zazwyczaj ma dodatek masy kajmakowej, a tutaj nie dodajemy :)

Może to Cię zainteresuje